Доступність посилання

ТОП новини

ДЕЗА ДНЯ, 20 березня. Російські ЗМІ: це Україна агресор – її війська мають наказ стріляти по цивільних


Київ – Російські провладні телеканали пропонують сьогодні своїм глядачам нову порцію пропаганди, що не узгоджується з фактами, підтвердженими з різних джерел, зокрема й свідченнями очевидців. Одним із головних їхніх ньюс-мейкерів після засідання Ради безпеки ООН 19 березня став постійний представник Росії в ООН Віталій Чуркін. Він заявляє, що на українських військових у Криму ніхто не нападає, що там діють якісь «дивні снайпери». Тим часом російські провладні телеканали дописують до заяв Міністерства оборони України те, чого там немає, нібито українські офіцери отримали наказ стріляти по цивільних особах.

Постійний представник Росії в ООН Віталій Чуркін вирішив на весь світ заявити, що нападів російських військових та «кримської самооборони» на українські військові частини, зокрема на 13-й фотограмметричний центр Головного управління оперативного забезпечення ЗСУ, не було.

«Ніякого нападу (на український об’єкт) не було. Російських солдатів навіть поруч не було. Стояли неозброєні, тільки в бронежилетах, люди, що входять до сил самооборони. З будівлі, яка знаходилася неподалік, почав стріляти снайпер. Вбив по одному з кожної сторони і поранив по одному з кожної сторони», – заявив Чуркін.

Ще 15 березня медіа-центр Міністерства оборони України повідомив, що у Сімферополі російські снайпери оглянули територію військової частини 13 ФІЦ.

«Офіцери 13 ФІЦ в Сімферополі повідомляють, що 15 березня о 18:20 російські солдати провели рекогностування місцевості навколо військової частини. Близько десятка солдатів Російської Федерації, зокрема снайпери, оглянули прилеглу територію. Снайпери побували на дахах прилеглих будинків», ­– написав на своїй сторінці у Facebook Владислав Селезньов.

Під час «неіснуючого нападу» від кулі в серце загинув український військовослужбовець Сергій Кокурін.

Кримський «референдум» відбувся відповідно до закону, без зовнішнього впливу – Чуркін в ООН

Віталій Чуркін також наполягав на тому, що кримський «референдум», легітимність якого не визнала жодна міжнародна організація й ніхто з країн-членів ООН, крім самої Росії, і який став можливий завдяки російському військовому вторгненню, відбувся у відповідності до міжнародного права.

«Відбулася істинно історична подія – возз’єднання Росії та Криму, чого наші народи чекали довгих шість десятиріч. У строгій відповідності міжнародному праву, демократичним процедурам, без зовнішнього впливу, шляхом проведення вільного референдуму, народ Криму реалізував своє закріплене в Статуті ООН та інших численних основоположних міжнародних актів права на самовизначення, також звернувся до керівництва Росії з проханням про прийняття Криму до складу Російської Федерації», – заявив Віталій Чуркін.

Російська пропаганда «переписує» заяви Міноборони України під свої цілі

Ще однією грубою дезінформацією, наявною в сьогоднішніх сюжетах російських провладних телеканалів, є твердження про те, що нібито Міноборони дало наказ українським військовим у Криму стріляти по цивільним особам. Автори сюжетів просто додають до заяви українського оборонного відомства те, чого там немає.

Фрагменти сюжету програми «Вести», телеканал «Россия»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:47 0:00


Нижче наведений оригінал заяви Міноборони.

«У зв’язку із загибеллю українського військовослужбовця під час штурму 13-го фотограмметричного центру Головного управління оперативного забезпечення Збройних Сил України (м. Сімферополь) нападниками, які були одягнені у військову форму військовослужбовців ЗС Російської Федерації, задля захисту і збереження життя українських військовослужбовців, згідно із рішенням в.о. Верховного Головнокомандувача ЗС України та в.о. Міністра оборони України, на підставі наказу начальника Генерального штабу – Головнокомандувача ЗС України, військовим частинам ЗС України, дислокованим в АР Крим, дозволено застосування зброї», – йдеться у повідомленні Міністерства оборони.

І, нарешті, у програмі «Вести» телеканалу «Россия» тему нападу свободівців-депутатів на генерального директора Першого національного Олександра Пантелеймонова розвинули й розповіли, що схожі загрози постали й перед іншим каналом «Інтером», який, за словами російських пропагандистів, «під час подій на Майдані чи не єдиний показував усі точки зору – і супротивників, і прибічників Януковича».

У російському сюжеті йдеться про те, що «радикали, які дорвалися до влади», вимагають націоналізації «Інтеру» іменем революції. Справді, журналіст Мустафа Найєм на своїй сторінці у Facebook повідомляв про те, що в парламенті, за його інформацією, готують законопроект про націоналізацію «Інтера», що належить олігарху Дмитру Фірташу. Наразі на сайті Верховної Ради такого законопроекту немає.

Втім, автори сюжету згадали, що поведінка свободівців багатьох в Україні обурила.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG