Доступність посилання

ТОП новини

ЄС розширює санкції проти Росії, скасовує саміт


Керівники країн ЄС на саміті у Брюсселі, 20 березня 2014 року
Керівники країн ЄС на саміті у Брюсселі, 20 березня 2014 року
Європейський союз ухвалив запровадити персональні санкції ще проти 12 осіб, причетних до анексії Росією українського Криму, повідомили у Брюсселі в ніч на п’ятницю.

На цей час імена цих осіб, яких стосуватимуться замороження їхніх активів і заборони на в’їзд до ЄС, іще не оприлюднені; вважають, що йтиметься про коло людей, наближених до президента Росії Володимира Путіна.

Як заявив президент Європейської ради Герман Ван Ромпей, будь-які дальші кроки Росії на дестабілізацію в Україні матимуть «далекосяжні наслідки».

Крім того, сказав він, керівники Євросоюзу звернуться до Європейської комісії з проханням підготуватися до ще ширших, цього разу економічних санкцій проти Росії. Цей, уже третій, етап санкцій запровадять, якщо триватиме ескалація кризи.

Європейський союз також вирішив скасувати свій наступний саміт із Росією, що мав відбутися в російському Сочі. Крім того, країни ЄС скасовують свої двосторонні саміти з Росією.

ЄС також запропонував надіслати до України власну місію спостерігачів на випадок, якщо цього не зможе зробити Організація з безпеки і співпраці в Європі, де направлення такої місії блокує Росія.

У п’ятницю, нагадав президент Європейської комісії Жозе Мануел Баррозу, Євросоюз підпише з Україною політичні розділи угоди про асоціацію між ними.

Таким чином, наразі у списку осіб, які опинилися під санкціями ЄС через дії Росії щодо України, перебуває вже 33 діячі, зокрема, з Росії, а також із кримської автономії. Попередній список із 21 такої особи Євросоюз схвалив у понеділок.

У четвер свої додаткові санкції проти Росії оголосили США. Під них потрапила ще низка російських політиків, а також підприємці, яких пов’язують із фінансовими оборудками російської влади, і один російський банк. Крім того, президент США Барак Обама підписав уже третій указ щодо таких санкцій, який дозволяє в разі потреби запровадити економічні обмеження проти низки галузей російської економіки.
XS
SM
MD
LG