Доступність посилання

ТОП новини

Режисер із України відмовляється від премії Вірменії через її підтримку дій Росії


Олена Фетисова, архівне фото
Олена Фетисова, архівне фото
Український режисер Олена Фетисова не прибула сьогодні до Єревана для участі в церемонії вручення Державної премії Вірменії з рук президента країни Сержа Сарґсяна.

Автор сценарію фільму «Параджанов», продюсер і режисер фільму Олена Фетисова повідомила Радіо Азатутюн – вірменській службі Радіо Свобода, – що як громадянка України вона не могла отримати нагороду особисто з рук того президента, який підтримав агресивні дії Росії і визнав підсумки кримського «референдуму» і фактичну анексію півострова.

«Він підтримав правочинність незаконного і у всіх сенсах сфальсифікованого референдуму. Коли вибір робиться під грубим тиском, це не є вільним волевиявленням за самовизначення народів. У нас уже 25 тисяч біженців із Криму, це призведе до гуманітарної катастрофи і трагедії людських доль. Так робити не можна», – сказала режисер.

Фетисова наголосила, що це її особисте рішення, прояв її громадянської позиції, і воно не може ніяк вплинути на подальшу долю фільму «Параджанов», який має завтра вийти на широкий екран у Єревані, і тим більше не може ставити під сумнів її любов до вірменського народу.

«Я не змішую мистецтво і політику, ми завжди раніше рухалися паралельно. Кожен режисер, який займається творчістю, не може не жити в політиці. Ми живемо в цьому світі, і кожен повинен мати певну позицію. Впевнена, що в такій ситуації Параджанов вчинив би так само. Я лише поставила свою громадянську позицію вище від необхідності отримання якихось грошових або інших премій», – сказала український режисер.

Фільм «Параджанов» не для керівників держав, а для глядача, сказала Фетисова. За словами українського режисера, у неї в Києві багато друзів-вірмен, зі студентських років вона працює з вірменськими колегами, а в роки створення фільму вона особливо прив’язалася до Вірменії.

«Я впевнена, що мої вірменські друзі, колеги, любителі кінематографу зрозуміють мене, тому що вони теж жили у страху війни. Я просто не могла приїхати в Єреван, тим самим вітаючи ситуацію, коли моя країна в небезпеці, а керівництво Вірменії, на жаль, не поруч із моєю країною. Першою жертвою Майдану став вірменин Сергій Нігоян. Його пам’ять не дозволяє мені приїхати до Вірменії, сказати: ось я тут, а він лежить у нашій землі за свободу мого народу», – сказала режисер.

Учора Олена Фетисова направила Сержеві Сарґсяну відкритого листа російською та англійською мовами, в якому, зокрема, заявила: «У зв’язку з тим, що ви висловилися на підтримку проведеного у Криму референдуму, назвавши його «черговим зразком реалізації права народів на самовизначення шляхом вільного волевиявлення», але який, на мій погляд як громадянки України, є порушенням міжнародного правопорядку та європейських цінностей, а також несе загрозу мирові і спокоєві громадян України і всього людства, я офіційно заявляю про те, що вважаю для себе неможливим узяти участь у церемонії нагородження творців фільму 21 березня в Єревані, а належну мені частку грошової винагороди Державної премії Вірменії прошу передати на потреби вірменських дітей-сиріт. Упевнена, що сам Сергій Параджанов вчинив би так само».
XS
SM
MD
LG