Доступність посилання

ТОП новини

Росія заявляє, що не пустить місію ОБСЄ до Криму


Голова представництва Росії в Організації з безпеки і співпраці в Європі Андрій Келін заявив увечері у п’ятницю, що узгоджена цього дня місія спостерігачів ОБСЄ в Україні не має мандату працювати у Криму. Він стверджував, що Крим «став частиною Росії».

Після позачергового засідання ОБСЄ, на якому узгодили місію, представництво США оприлюднило заяву, в якій наголосило: «Цілком очевидно, що… місія має мандат працювати у Криму, як і в інших частинах України».

У п’ятницю ОБСЄ узгодила направлення до України місії у складі від 100 до 500 цивільних спостерігачів на термін у шість місяців із можливістю продовження. Перед цим Росія єдина тривалий час блокувала узгодження мандату цієї місії.

Перша частина місії, у сто спостерігачів, має почати роботу в Херсоні, Одесі, Львові, Івано-Франківську, Харкові, Донецьку, Дніпропетровську, Чернівцях і Луганську. Пізніше склад і територіальний обсяг роботи місії, а також терміни її роботи можуть бути розширені в разі потреби. Головний офіс місії буде в Києві.

Як мовиться в рішенні Постійної ради ОБСЄ, мета місії – зробити внесок у зниження напруженості і підтриманні миру, стабільності і безпеки. Місія збиратиме інформацію про становище на місцях, зокрема, з приводу заяв про порушення принципів і норм ОБСЄ, а також про дотримання прав людини, серед того прав меншин.

Перші члени місії мають прибути до України вже протягом доби, до вечора в суботу.
XS
SM
MD
LG