Доступність посилання

ТОП новини

Керченські морські піхотинці чекають наказу про початок передислокації


Українські військовослужбовці в Керчі, 4 березня 2014 року
Українські військовослужбовці в Керчі, 4 березня 2014 року

Маргарита Яворська

Керч – Російські солдати зайняли українські казарми, російська техніка – український автопарк. Керченські морпіхи чекають наказу про початок передислокації. Охочих і надалі служити в українській армії трохи більше півсотні.

Рада національної безпеки та оборони України доручила Міноборони передислокувати військові підрозділи, що перебувають у Криму, і евакуювати з півострова тих, «хто змушений кидати будинки під тиском і агресією окупаційних військ російської армії». Про це заявив у понеділок в. о. президента України, голова Верховної Ради Олександр Турчинов.

Таким чином, оборонне відомство зобов’язане врешті видати наказ, на який довго чекають кримські військові, готові продовжувати службу у Збройних силах України. На сьогодні у керченському батальйоні морської піхоти, за словами заступника командира частини Олексія Нікіфорова, про таке бажання заявили 56 військовослужбовців.

«Люди хочуть поїхати служити туди, де живуть родичі. Проблема в тому, що досі немає відповідного наказу начальника Генштабу. Треба просто зібрати усіх кримських військових в одну частину, щоб не розгубити, і вивезти в одну точку в Україну. Непереможні, але й не переможці», – сказав Олексій Нікіфоров.

Ще 20 людей, за словами Нікіфорова, вирішили зовсім звільнитися з армії. Решта готові перейти на службу до російських військ, про що вже написали відповідні рапорти і подали заяви на отримання російського паспорта до міграційної служби Російської Федерації. Більшість з цих хлопців щиро вірять, що залишаться і надалі служити в Криму. Хоча у військовому колі їх називають не інакше аніж «зрадниками» і передрікають службу в не менш гарячих Чечні, Дагестані чи Магадані.

«Це загалом правильна логіка», – каже Олексій Нікіфоров. – «Але це не станеться одразу. Логічно розкидати їх по різних точках, а не тримати тут у кулаці. Але хлопці не вірять, вони вірять обіцянкам. А врешті, дагестанці з Каспійська зараз тут».

Російські солдати вже сплять в українських казармах

Ситуація у керченському батальйоні морської піхоти сьогодні нагадує спільні навчання двох дружніх держав, розповідає Олексій Нікіфоров. Ще на початку березня військову частину А-0669 оточили російські військові – загалом дагестанські військовослужбовці з батальйону морської піхоти Каспійської флотилії. Людей у формі на територію частини не пустили, і вони зайняли позиції по її периметру, де навіть спробували рити окопи. Увесь цей час українські військові чекали відповіді від командування, як діяти далі. Після вбивства українського військового у Сімферополі і наказу про дозвіл на застосовування зброї, більшість почали заявляти про намір присягнути на вірність іншій державі.

Кілька днів тому над керченською частиною А-0669 був піднятий російський прапор. Російські військові зайняли українські казарми, УРАЛи та Камази розташувалися в автопарку військової частини.

«Усе нагадує спільні навчання, можна вішати два прапори. Російські військові живуть поруч із нами, на повному забезпеченні… І така ситуація у багатьох частинах Криму», – зазначає Олексій Нікіфоров.

У Мінобороні радять піхотинцям «не скаржитися»

За таке становище голова Міноборони Ігор Тенюх звинуватив керченських морпіхів у слабкій моральній підготовці. Про це він заявив в ефірі українського телеканалу «1+1». Олексій Нікіфоров був на зв’язку зі студією через скайп.

«Це вже ваша відповідальність і ваше керівництво, і ваша діяльність, якщо ваші підлеглі переходять на бік іншої держави… Я знаю і наведу вам приклади того, як не здаються. Тому, якщо ви зрадили присязі, ви так і скажіть, і питань немає… Ви військова людина і мужньо повинні виносити ті тяготи, які є. Для цього ви вступали у Збройні сили і повинні виконувати наказ. А розповідати і плакатися – це вже питання не для чоловіка. І тим більше, не для піхотинця», – сказав Тенюх.

Сам Олексій Нікіфоров каже, після цієї розмови з адміралом від колег-військових чув лише слова підтримки

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG