Доступність посилання

ТОП новини

Російська армія на кордонах: для вторгнення чи політичного тиску?


Українські прикордонники спостерігають як російський гелікоптер Мі-35 пролітає поряд з кордоном України з Росією, Херсонська область, 16 березня 2014 року
Українські прикордонники спостерігають як російський гелікоптер Мі-35 пролітає поряд з кордоном України з Росією, Херсонська область, 16 березня 2014 року
Київ – Чи вторгнуться війська Росії у східні та південні області України? Думки експертів розходяться, представники влади ж вважають цей ризик надзвичайно високим. Натомість група українських військ біля східних, північних та південних кордонів є достатньою, щоб зупинити нападника, вважають фахівці. Напруга, за прогнозами більшості співрозмовників Радіо Свобода, залишатиметься до завершення президентських виборів.

Російські війська в Криму показали високий професіоналізм, заявив у п’ятницю президент Російської Федерації Володимир Путін, підводячи підсумки російського вторгнення до України та фактичної анексії Криму. За його словами, саме завдяки російській армії в Криму вдалося уникнути кровопролиття.

«Серйозним екзаменом стали події в Криму. Вони засвідчили і нові можливості наших збройних сил, і високий дух особового складу», – сказав Путін.

Росіянам найбільш потрібні Херсон та Одеса – Тимчук

Раніше російський президент говорив про те, що не має планів введення російських військ до інших регіонів України. Однак російські військові з’єднання залишаються біля українських південно-східних кордонів, хоча вони прибули нібито для навчань, які закінчилися 7 березня. Це дає підстави частині аналітиків говорити про зростання ризику вторгнення російської армії вглиб України.

Зокрема, аналітик центру «Інформаційний опір» Дмитро Тимчук нараховує біля східних українських кордонів 70-80 тисяч російських військових, і близько 2000 місцевих бойовиків і російського спецназу у Придністров’ї. Експерт одним із найімовірніших сценаріїв вважає рух російської армії на Одесу та Херсон, бо ці міста дадуть змогу налагодити життєзабезпечення Криму, і створити коридор до Придністров’я. Окреме захоплення Донеччини та Харківщини Тимчук вважає менш реальним.

Ризик вторгнення є високим, але панікувати не варто, наголосив у розмові з Радіо Свобода колишній міністр оборони, а нині голова підкомітету з питань воєнної безпеки та оборони Олександр Кузьмук.

«Якщо іноземні війська залишаються біля наших кордонів – то загроза не зменшується. Українські війська зосереджені біля всього кордону з Росією, вони нарощують свою присутність та підвищують боєздатність. Стоятимуть доти, доки російські військові не відступлять, або доки вони не вдадуться до небажаних дій. Ми чекаємо і готуємося», – підсумував Кузьмук.

Зі свого боку, секретар РНБО Андрій Парубій вважає, що нині що ризик російського вторгнення на материкову Україну є найвищим за останні тижні. Міноборони, натомість, звітує про навчання повітряних, наземних військ та зв’язківців, які тривають.

Війська на кордонах потрібні Кремлю для тиску на час виборів – Згурець

Військовий експерт Сергій Згурець припускає, що нині ризик нового вторгнення російських військ до України є незначним.

«Кількість російських військ, які накопичуються біля українських кордонів, компенсуються українськими військами, достатня кількість яких у боєготовності зосереджена біля кордонів. Російські солдати залишатимуться у прикордонні до завершення виборів президента в Україні, як фактор тиску на Київ. Тож вибори важливо провести злагоджено, – радить експерт. – Під час перегонів та голосування Росія закидатиме групи диверсантів, які розхитуватимуть ситуацію на Південному Сході України. Тут мають працювати Нацгвардія та МВС. І вони досить непогано почали це робити».

Менш імовірним сценарієм Сергій Згурець вважає спробу організувати провокації на сході України, в яких Росія звинуватить націоналістів, і спробує розпочати вторгнення, однак зустріне рішучий опір української армії.

За офіційними повідомленнями Міноборони України, під час часткової мобілізації до лав української армії вже прийняли 40 тисяч військових запасу. Це стільки ж, скільки служило у сухопутних військах України до мобілізації. Раніше Олег Медуниця, депутат від «Батьківщини», повідомив, що в одній лише Сумській області Міноборони має змогу озброїти 110 тисяч добровольців.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

XS
SM
MD
LG