Доступність посилання

ТОП новини

ДЕЗА ДНЯ, 31 березня. Влада Криму вводить в оману Москву щодо рішення кримських татар


Засідання Курултаю кримськотатарського народу, Бахчисарай, 29 березня 2014 року
Засідання Курултаю кримськотатарського народу, Бахчисарай, 29 березня 2014 року
Російський телеканал «Весті» повідомив, що рішення Курултаю кримськотатарського народу у неділю передбачає лише статус національно-культурної автономії і не носить територіального характеру. За словами віце-прем’єра захопленого Росією Криму Рустама Теміргалієва, новий статус лише сприятиме збереженню самобутності кримськотатарського населення півострова.

Віце-прем’єр-міністр проросійського уряду Криму Рустам Теміргалієв прокоментував російському телеканалу «Весті» постанову Курултаю кримськотатарського народу про початок створення в Криму національно-територіальної автономії. Проте, замість «національно-територіальної автономії» він сказав про «національно-культурну автономію» і що цей статус має лише сприяти культурному розвитку кримських татар.

«Не потрібно боятися цього терміну, цей термін передбачений, і є відповідний федеральний закон про національно-культурні автономії, який дуже чітко говорить, що це не якесь територіальне об’єднання, а громадське об’єднання, метою якого є захист свобод, прав, інтересів, мовних побажань, а також, і це, мабуть, найважливіше, гарантоване представництво кримських татар в управлінні окремими територіями», – заявив урядовець самопроголошеної влади Криму.

Тим часом, у постанові, яку ухвалили на позачерговій сесії Курултаю, мовиться, що з’їзд кримських татар не визнає законності анексії Криму і втрати Україною території півострова. А також, за словами голови Меджлісу кримських татар Рефата Чубарова, кримські татари можуть провести національний референдум, щоб підтвердити своє прагнення мати автономію.

«Курултай кримськотатарського народу постановив проголосити початок політичних і правових процедур зі створення національно-територіальної автономії кримськотатарського народу на його історичній території – в Криму», – сказано в документі.

Курултай також доручив Меджлісу налагодити відносини із міжнародними організаціями, зокрема ООН, Радою Європи, ЄС, ОБСЄ, і урядами держав. Окрім того, Курултай закликав ці організації та уряди підтримати право кримськотатарського народу на самовизначення.

Курултай вимагатиме 33% у представницьких органах – Джелялов

Заступник глави Меджлісу Наріман Джелялов пояснив виданню «Фокус», що йдеться не про «окремі території», а про весь Кримський півострів, до Конституції якого кримські татари хочуть внести положення про корінний народ.

На запитання видання про те, в складі якої держави кримські татари планують отримати статус національно-територіальної автономії, він відповів, що кримські татари не мають відповіді на це питання, але «вже втомилися шукати своє місце у відносинах між двома державами» і хочуть в першу чергу «забезпечити права свого народу».

Посилаючись на російське законодавство, як таке, що фактично є чинним у Криму, кримський лідер заявив, що Курултай вимагатиме 33% у представницьких органах Криму.

Перший віце-спікер кримського парламенту Григорій Іоффе зазначив, що нова Конституція Криму, ймовірно, не міститиме норм про квоти для кримських татар. Раніше влада півострова обіцяла 20% квот кримським татарам на представництво в органах влади.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG