Доступність посилання

ТОП новини

Журналіста Сергієнка вбили через розслідування корупційних схем?


Василь Сергієнко
Василь Сергієнко
Черкаси – На Корсунщині, що у Черкаській області, знайшли тіло закатованого журналіста та громадського активіста Василя Сергієнка. Побратими чоловіка пов’язують смерть із його викривальною журналістською діяльністю корупційних схем та незаконних захоплень земель на Корсунщині. У місцевій міліції усіх версій вбивства не розголошують, однак не виключають, що вони пов’язані із громадською діяльністю Сергієнка та його непростими стосунками із представниками місцевих бізнес-еліт.

Громадського активіста та журналіста Василя Сергієнка невідомі побили й викрали у п’ятницю увечері біля власного будинку у Корсунь-Шевченківському. Його захопили у дворі – у капцях, в майці і спортивних штанях, коли Сергієнко вийшов закривати хвіртку. Практично відразу до пошуків чоловіка долучилася міліція та місцева самооборона. Ще поночі активісти знайшли пляму крові, яка вказувала, що Сергієнка вивезли за місто, розповідає сотник місцевої самооборони Олег Собченко.

Уже наступного дня Василя Сергієнка знайшли закатованим у замаскованій ямі зі сміттям у Виграївському лісі, що за 15 кілометрів від Корсунь-Шевченківського. В активіста були численні ножові поранення, черепно-мозкова травма, сліди удушення, руки були у кайданках, а ноги зв’язані ізоляційною стрічкою.

Самооборонівець Олег Собченко пов’язує загибель Сергієнка із його журналістською діяльністю. Адже він писав викривальні матеріали про корупцію на Корсунщині.
Він знав якусь дуже важливу інформацію, його дуже жорстко допитували
Олег Собченко

«Він знав якусь дуже важливу інформацію, пов’язану з його розслідуванням, яку у нього хотіли випитати. Тому що його знайшли зі значними слідами катувань, понад десять ножових поранень, які не були летальними. Тобто, його дуже жорстко допитували», – розповів Радіо Свобода Собченко.

Сергієнко передчував небезпеку

Самооборонівець розповідає, що Василь Сергієнко відчував небезпеку і навіть збирався отримати дозвіл на купівлю зброї для самозахисту. Про те, що за ним слідкують, вранці у день викрадення Сергієнко розповів і співкоординатору черкаської самооборони Миколі Пашуку.
Він казав, що за ним слідкують декілька днів і, можливо, уб’ють. Це пов’язував зі своїми розслідуваннями
Микола Пашук

«Напередодні він був у місті Черкаси, ми були на спільній акції в судах. Він казав, що за ним слідкують декілька днів і, можливо, уб’ють. Він це пов’язував зі своїми журналістськими розслідуваннями, із тим, що він проводив розслідування щодо незаконних захоплень земель у Корсунському районі», – пригадує самооборонівець.

Тим часом голова Черкаської облдержадміністрації Юрій Ткаченко взяв під особистий контроль розслідування вбивства Василя Сергієнка.

«Ми хочемо дізнатися, все ж таки, як це відбулося. Я поставив вимогу в тижневий термін знайти винного, адже цього вимагає громадськість», – сказав Ткаченко.

У міліції дві версії вбивства – одну не розголошують

За словами начальника УМВС в Черкаській області Владислава Пустовара, наразі слідство відпрацьовує дві версії вбивства Сергієнка.

«Він був активним громадським діячем на Корсунщині. Був учасником усіх народних зібрань, був заступником голови народної ради Корсунщини. Публікував свої статті у місцевій газеті «Надросся». Одна з версій, що вбивство пов’язане з його громадською позицією. У нього були натягнуті стосунки із деякими представниками місцевих еліт та бізнес-структур. Версій декілька, слідство дуже активно працює», – зауважив Пустовар, наголосивши, що інша версія – поки що таємниця слідства.

Водночас місцеві свободівці вважають причиною вбивства журналістську діяльність Василя Сергієнка, зокрема викривальні статті щодо «таємних сторін бізнесу» одного із місцевих олігархів-латифундистів, народного депутата-регіонала Геннадія Бобова. Натомість Геннадій Бобов на своїй сторінці у Фейсбук іще 5 квітня звернувся до органів внутрішніх справ, прокуратури і СБУ з вимогою забезпечити неупереджене і справедливе розслідування у справі викрадення Василя Сергієнка. А вже після повідомлення про смерть активіста оголосив «винагороду в розмірі 50 тисяч гривень за допомогу слідству з інформацією про особу або особи злочинця чи злочинців».

Василеві Сергієнку було 58 років, у Корсунь-Шевченківському у нього залишилася 87-річна мати, доглядати яку кілька років тому він і приїхав із Запоріжжя. Прощання із Василем Сергієнком відбудеться у вівторок зранку в Корсунь-Шевченківському. Олег Собченко каже, що на поховання приїдуть автомайданівці та самооборонівці з різних куточків Черкащини та зі столиці. Василя Сергієнка поховають «із максимальними почестями, як людину, що віддала життя за Україну».
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG