Доступність посилання

ТОП новини

На комбайнах і тракторах проти корупції


Фермери на Львівщині відмовляються давати хабарі корумпованим чиновникам. Відтак вони оголосили антикорупційну кампанію проти системних поборів у державних установах. Якщо влада їх не почує, то погрожують тракторами і комбайнами заблокувати роботу державного земельного агентства і управління юстиції в області. До українських аграріїв долучились іноземні фермери, які працюють на Львівщині.

Вартість пального зростає, за державну допомогу фермерам потрібно платити 50% «відкату» від наданої дотації, десятки перевірок різних контролюючих служб:пожежної, міліції, санстанції, ветеринарної, місцевої влади – і за усім цим вимагання хабарів. Про таку ситуацію в аграрній сфері сільгоспвиробники Львівщини, зокрема й іноземні фермери, заявляють відкрито. Від такої аграрної політики в Україні вони втомились, далі не будуть терпіти і обіцяють своїми комбайнами і тракторами заблокувати роботу корумпованих державних структур. Найбільше перешкоджають їм у роботі чиновники державного земельного агентства і управління юстиції Львівщини.


Сімнадцять років займається фермерством у Сокальському районі Оксана Сало. За минулий рік її маленьке господарство зареєструвало 10 договорів оренди землі у реєстраційній службі управління юстиції, цього року – удвічі менше. Оксана Сало спершу укладає договір із селянами про використання землі, але документ набуває чинності лише після державної реєстрації. Втім, державні реєстратори зволікають з розглядом документів, вимагають додаткові папери, не передбачені законом.

«При тій реєстрації у Сокальському районі, і по всій Україні така ситуація, ми не можемо реєструвати договори. Вони реєструють два-три договори на день. Я сію, а у мене незареєстровані договори, і я не знаю, чи зберу урожай», – скаржиться вона.

Бюрократія і корупція процвітають далі

Таких, як Оксана Сало, ще тисяча фермерів на Львівщині, які в один голос заявляють, що бюрократична і корупційна системи руйнують сільське господарство. 35 тисяч гектарів землі обробляє господарство «Західний Буг». Тут працюють 450 людей. Підприємство орендує землю у власників і спадкоємців земельних ділянок і не може легалізувати договори оренди землі з громадянами через управління юстиції.

«Державні реєстратори незаконно відмовляють в реєстрації, затягують час, провокують, щоб ми давали хабарі. З такими темпами реєстрації нам знадобиться 18 років, бо тільки на нашому підприємстві накопичилося понад 11 тисяч підписаних зі власниками землі договорів. Замість того, щоб розвивати бізнес і поліпшувати економіку в області, ми змушені постійно боротись з бюрократією та хабарництвом чиновників в управліннях держкомзему та юстиції у Львівській області», – каже Юрій Одноріг, керівник підприємства «Західний Буг».

Іноземним інвесторам варто зачекати

За словами фермерів, обласне управління юстиції лобіює інтереси окремих бізнес-структур, сприяють рейдерському захопленню земель, які маленькі господарства обробляли не один рік. З такою ситуацією зіштовхнувся Тім Нандельштедт, німецький інвестор, який 5 років має фермерське підприємство у Миколаївському районі Львівщини. Інвестор не розуміє і не хоче розуміти слово «хабар» і «корупція».

«Ми працюємо чисто, сплачуємо усі податки, усі люди працюють офіційно. Але у жовтні наші земельні ділянки намагалися захопити. Так виходить, що те, що ми вирощуємо, можуть нелегально зібрати інші і мати на цьому зиск», – каже німецький фермер.
Я був на Майдані і вірю, що Україна буде іншою, бо за іншу країну загинули люди
Тім Нандельштедт

А тому чоловік не радить своїм німецьким друзям наразі вкладати кошти в бізнес в Україні через несприятливі умови для ведення підприємництва і корупцію. «Я від жовтня кажу їм «ні», прошу, щоб зачекали. Я був на Майдані і вірю, що Україна буде іншою, бо за іншу країну загинули люди», – зазначає Тім Нандельштедт.

Зацікавити інвесторів, щоб запрацювала українська економіка, можна, лише подолавши корупцію, наголошує він.

Сільськогосподарські виробники про свої проблеми розповіли очільнику обладміністрації Ірині Сех, яка, до слова, сама порушує законодавство, бо не здала мандат парламентаря. Однак після зустрічі минув тиждень, а ситуація з державною реєстрацією так і не змінилась. Підприємці вимагають звільнити з посад корумпованих чиновників з управлінь державного земельного агентства та юстиції в області. Бо в іншому разі заблокують роботу установ тракторами і комбайнами.

Тим часом працівники реєстраційних служб районних управлінь юстиції у Львівській області наголошують, що технічно ( бракує кадрів) не можуть прийняти більше ніж 5-10 заяв у день, а то й протягом тижня. Тому це і є причиною такого зволікання з державною реєстрацією. Керівництво державного земельного агентства і управління юстиції утримується від коментарів щодо звинувачень, які лунають від фермерів.

Згідно з опитуванням соціологічної групи «Рейтинг», більшість українців вважають, що передусім у державі потрібно провести реформи у боротьбі з корупцією (63%) і в економіці (61%).
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG