Доступність посилання

ТОП новини

ПАРЄ підтримала цілісність України і засудила Росію


Парламентська асамблея Ради Європи на своїй сесії у Страсбурзі ухвалила резолюцію щодо України. Назва документу – «Розвиток останніх подій в Україні. Загроза функціонуванню демократичних інститутів». За підтримку суверенітету і територіальної цілісності України проголосували 154 депутати, проти були 26, утрималися 14. Ця резолюція також засуджує дії Росії щодо анексії Криму. За перебігом дебатів у ПАРЄ стежив кореспондент УНІАН у європейських інституціях Ростислав Хотин.

– Пане Хотин, які ж аргументи висунула Парламентська асамблея Ради Європи щодо незаконності анексії Росією української території – Криму?
Жоден з аргументів, до яких вдається Росія для виправдання своїх дій щодо анексії Криму, не відповідає дійсності

– І у своїх виступах, і в самому тексті резолюції Парламентська асамблея Ради Європи засуджує російську військову агресію проти України і подальшу анексію Кримського півострову України. Говориться про те, що це є чітким порушенням норм міжнародного права, в тому числі положень статуту Об’єднаних Націй, Гельсінського акту ОБСЄ, а також основних норм, на які спирається Рада Європи, в якій, нагадаю, 51 країна-член.

Також говориться про те, що жоден з аргументів, до яких вдається Росія для виправдання своїх дій щодо анексії Криму, не відповідає дійсності. Досить таки гостро у своєму виступі засудила анексію Криму Росією співдоповідач ПАРЄ щодо України Майліс Репс, вона з Естонії. Вона сказала так: «Ми засуджуємо будь-який сепаратистський рух, який ставить під сумнів територіальну цілісність України. Будь-яке військове чи політичне втручання, яке ставить під сумнів проведення президентських виборів, також підірве майбутнє України».
Ростислав Хотин
Ростислав Хотин

Тобто теза про те, що нинішнє загострення на сході України, у східних регіонах України, вздовж російсько-українського кордону десь там має на меті зірвати президентські вибори в Україні – вона також прозвучала у виступах багатьох депутатів-делегатів ПАРЄ. Говорилося про те, що ці дострокові президентські вибори мають дуже велике значення для України та її майбутнього.

– А що говорили про ідею федералізації України, яку зараз широко обговорюють? Яка позиція Парламентської асамблеї Ради Європи?
Резолюція ж ПАРЄ засудила пропозиції Росії щодо федералізації, оскільки це, на думку ПАРЄ, призвело би до значного послаблення єдності та стабільності України

– До питання федералізації звернулась і резолюція. До неї також у своїх виступах зверталися делегати ПАРЄ. Наприклад, інший співдоповідач по Україні Марієтта де Пурбе-Лундін зі Швеції сказала, що Україна має провести конституційну реформу, децентралізувати владу із делегуванням значних повноважень місцевим громадам, але щоб Україна була, як вона зазначила, сильною, унітарною державою. Резолюція ж ПАРЄ засудила пропозиції Росії щодо федералізації, оскільки це, на думку ПАРЄ, призвело би до значного послаблення єдності та стабільності України.

Цікавим був також виступ представника Росії. Глава Комітету Держдуми у закордонних справах Олексій Пушков сказав, що, мовляв,10 мільйонів росіян та російськомовних громадян в Україні вимагають федералізації і тому стверджувати, що сьогодні в Україні ніхто не хоче федералізації, це неправда.

В резолюції також йдеться про відсутність прямої загрози етнічній російськомовній меншині в Україні в цілому і зокрема у Криму. До поваги прав національних меншин у своєму виступі закликав генсекретар Ради Європи Торнбйорн Яґланд.

Також глава української делегації в ПАРЄ, депутат Верховної Ради Іван Попеску сказав, що анексія Криму заважає виконанню Україною зобов’язань щодо дотримання прав людини й національних меншин на півострові. Україна ніколи не визнає анексії Криму, сказав Попеску і також звернув увагу на ту напружену ситуацію, яка нині спостерігається у східних регіонах України, у Харкові, в Донецьку і в Луганську.

– А чи говорили на сесії у Страсбурзі про те, що сепаратистські виступи, зокрема, у Харкові, в Донецьку і в Луганську «диригуються» із сусідньої держави – Росії?
Також ПАРЄ закликає до проведення в Україні дострокових парламентських виборів

– Прямим текстом про це в резолюції не йдеться, що за виступами сепаратистів на сході України стоїть Росія. Але в кількох виступах ця теза пролунала. Було вказано на те, що йде певне підбурювання. Цікавим щодо цього був виступ британського делегата ПАРЄ лорда Андерсона. Він наголосив на потребі нейтралітету України і вказав на небезпечні дії Росії в Криму, сказавши при цьому, що нині Балтійські держави і Молдова бояться, що вони після України будуть наступними. Але він сказав, що українська внутрішня модель має спиратися на конституційну модель Швейцарії, тобто це кантони, права регіонів дуже значні, але все таки вона єдина, унітарна країна. Лорд Андерсон також вказав на приклад Фінляндії – як модель для нейтралітету України. Тобто, щоб Україна не ставала членом НАТО, але була членом Європейського союзу. Це така цікава теза була.

Також ПАРЄ закликає до проведення в Україні дострокових парламентських виборів. Нагадаю, що вибори до Верховної Ради мають за графіком, так би мовити українським політичним, відбутися восени 2017 року.
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG