Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС хочуть слухати очевидців, а не російську пропаганду


Київ – Що насправді відбувалося на Майдані? Як Росія анексувала Крим? Чому Одеса демонструє стійкість до сепаратизму й співає гімн України? Про це дипломати, експерти та студенти Угорщини, Словаччини й Чехії розпитували українських журналістів, які приїхали з інформаційною місією.

Пропагандистська кампанія, яку веде Росія проти України, є безпрецедентною спробою «інформаційного кілерства» щодо незалежної держави, намаганням очорнити її перед світовою спільнотою, ізолювати й поглинути. Усіма можливими каналами, усіма можливими методами, з використанням усіх наявних засобів комунікації, російська пропагандистська машина цілодобово транслює брехню, щоб залякати людей не лише в Росії та Україні, а й у Європі та цілому світі.

«Київ зруйнований», «при владі в Україні нацистська хунта», «приходять до домівок російськомовних – убивають і ґвалтують», «на сході та півдні заборонили розмовляти російською», «Майдан та убивства на Майдані організував Захід», «ЄС хоче перетворити українців на рабів та забрати українську землю» – це лише кілька базових тез «темників», за якими працюють основні рупори кремлівської пропаганди. Ці тези презентуються, в залежності від аудиторії, чи то у найпримітивніших відеосюжетах, відзнятих з усіма порушеннями журналістських стандартів, чи у розлогих коментарях псевдоінтелектуалів, чи навіть у розсилках по скайпу, щоб лякати вразливих людей.

Найефективнішим способом контрпропаганди та руйнування нав’язаних стереотипів сприйняття є пряме спілкування з учасниками, очевидцями або хронікерами подій. З цією метою Ужгородський регіональний філіал Національного інституту стратегічних досліджень за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» зініціював й організував зустрічі журналістів з Української редакції Радіо Свобода (Ірина Штогрін), медіа-центру «IPC Севастополь» (Тетяна Рихтун) та Одеської ТРК «Медіаінформ» (Ігор Кисельов) з дипломатами, експертами, журналістами та студентами Угорщини, Словаччини та Чехії.

Будапешт: «Чому першим розглянули мовний закон?»

У Будапешті журналісти та координатор поїздки – заступник директора Ужгородського філіалу Національного інституту стратегічних досліджень Андрій Крижевський, мали три зустрічі.

Перша з них, у Міністерстві закордонних справ, протривала три години.
Зустріч із українськими журналістами у МЗС Угорщини, 31 березня 2014 року
Зустріч із українськими журналістами у МЗС Угорщини, 31 березня 2014 року

Представники департаменту зі стратегічного планування міжнародної політики МЗС Угорщини, зокрема, директор департаменту Адам Сестоі, координатор з європейських справ Департаменту СНД МЗС Угорщини Міклош Мороц, а також заступник генерального консула в Ужгороді Ендре Саліпскі переглянули інформаційну презентацію одеського регіону та журналістські розслідування про те, як «заслані козачки з Росії» організовують та координують проросійські мітинги. Кримський журналіст Тетяна Рихтун розповіла про те, як їй розбили камеру та вдарили, коли вони знімала блокування військової частини у Севастополі, як вчинили захоплення офісу медіацентру, як фактично відібрали право на професію та можливість далі мешкати у Криму.

Дипломати також подивилися відео, відзняті журналістами Радіо Свобода під час подій на Майдані у Києві й послухали хронологію протистояння євроактивістів із силовиками Віктора Януковича.

Представники департаменту зі стратегічного планування міжнародної політики МЗС Угорщини розпитували журналістів, чому, на їхню думку, парламент України першим розглянув питання про скасування так званого мовного закону. Дипломати висловили сподівання, що в Україні права національних меншин будуть забезпечені у відповідності до європейських стандартів.
Угорські дипломати дивляться відео Радіо Свобода з Майдану
Угорські дипломати дивляться відео Радіо Свобода з Майдану

Уже через годину після розмови у Міністерстві закордонних справ Угорщини журналістів з України зустріли у Будапештській вищій школі економіки.
Студенти Будапештської вищої школи економіки слухають про анексію Криму, 31 березня 2014 року
Студенти Будапештської вищої школи економіки слухають про анексію Криму, 31 березня 2014 року

На спеціально організованому семінарі, окрім запрошених журналістів, виступали декан факультету міжнародного бізнесу Тамаш Семлер й представники студентської ініціативи Global Youth Diplomacy, яку очолює координатор Янош Вандор.
На зустрічі у Будапештській школі бізнесу, 31 березня 2014 року
На зустрічі у Будапештській школі бізнесу, 31 березня 2014 року

Майбутні економісти-міжнародники оплесками продемонстрували свою підтримку Майдану та суверенітету України. Вони розпитували українських журналістів про те, як економіка Криму залежить від України, чому молоді люди у Києві так активно виступають за євроінтеграцію, чи справді російськомовне населення півдня та сходу зазнає утисків.

Ігор Кисельов розповів, що в Одесі, а також у всіх регіонах незалежної України завжди вільно можна було говорити будь-якою мовою. Кисельов підтвердив, що проросійські мітинги в Одесі організовують активісти з російських нацистських організацій, а от одесити збираються на свій Майдан, бо не хочуть, щоб до них прийшли «зелені чоловічки Путіна».
Журналіст Ігор Кисельов розповідає про ситуацію в Одеському регіоні, 31 березня 2014 року
Журналіст Ігор Кисельов розповідає про ситуацію в Одеському регіоні, 31 березня 2014 року

Завершилася інформаційна місія у Будапешті знайомством із українською діаспорою.
Зустріч в офісі української діаспори у Будапешті
Зустріч в офісі української діаспори у Будапешті


Голова центрального органу українського самоврядування Угорщини (ДОСУУ) Ярослава Хортяні розповіла українським журналістам про те, як українці Угорщини допомагали Майдану та влаштовують акції протесту проти анексії Криму і російської агресії.

Матеріал про це вийшов на угорському інтернетресурсі, який має назву «Національна оборона 1956 року».
Українці Угорщини засуджують агресію Росії проти України, березень 2014 року
Українці Угорщини засуджують агресію Росії проти України, березень 2014 року

Українці Угорщини готуються найближчим часом встановити пам’ятний знак Небесній Сотні.

Братислава: «Чи зможуть в Україні після Майдану подолати корупцію?»

У Братиславі на брифінг з українськими журналістами у Домі Європи, організований під егідою Словацької Асоціації Зовнішньої Політики (SFPA), прийшли словацькі журналісти, експерти й дипломати.
На брифінгу в Домі Європи, Братислава, квітень 2014 року
На брифінгу в Домі Європи, Братислава, квітень 2014 року

Модерував зустріч директор Дослідницького центру Асоціації Олександр Дулеба.

На Словацькому національному телебаченні вийшов сюжет про зустріч з українським журналістами Ukrajinskí novinári na Slovensku. На цьому брифінгу журналісти, зокрема, цікавилися тим, що може зробити ЄС для України, чи здатний громадський рух контролювати корупцію та про те, чи є політичні перспективи в руху «Правий сектор».
Словацькі журналісти ставлять запитання українським, Братислава, квітень 2014 року
Словацькі журналісти ставлять запитання українським, Братислава, квітень 2014 року

Прага: «ЄС хоче допомогти Україні й протистояти агресії Росії»

У Міністерстві закордонних справ Чеської Республіки дипломати з українськими журналістами обговорювали те, яким чином Україна може протидіяти інформаційній агресії Росії.

Генеральний директор європейської секції МЗС Чеської Республіки Ярослав Курфірст, директор департаменту Північної та Східної Європи Елішка Жігова, посол, спецпредставник міністра з питань «Східного партнерства» Петр Мареш і співробітник департаменту Північної та Східної Європи, куратор України Любош Веселий розпитували про настрої людей у різних регіонах України, що знають вони про життя громадян країн Євросоюзу, й про те, як можна розвивати інформаційні зв’язки.

Завершив інформаційну місію українських журналістів брифінг у чеській Асоціації з міжнародних питань.
Координатор Зденка Вагнерова представляє гостей в Асоціації з міжнародних питань, Прага, квітень 2014 року
Координатор Зденка Вагнерова представляє гостей в Асоціації з міжнародних питань, Прага, квітень 2014 року

Чеські експерти, представники громадських організацій і журналісти розпитували українських гостей про блокування військових частин у Криму, про те, чи готовий народ України воювати з російськими агресорами, чи «справді Схід та Південь України хочуть до Росії», про тітушок й про приклади самоорганізації Майдану.
Тетяна Рихтун та Ігор Кисельов відповідають на запитання, Прага, квітень 2014 року
Тетяна Рихтун та Ігор Кисельов відповідають на запитання, Прага, квітень 2014 року

Українці Чехії намагаються протидіяти інформаційній агресії Росії. Поблизу Карлового мосту, в самому епіцентрі туристичного руху, виставили світлини убитих на Майдані людей. Біля них горять лампадки та лежать квіти.
Фотографії Небесної Сотні у центрі Праги, квітень 2014 року
Фотографії Небесної Сотні у центрі Праги, квітень 2014 року

А усі гості Праги, які йдуть через Карлів міст через Влтаву, бачать біле полотнище, на якому червоною фарбою написано англійською «Руки геть від України» та чеською «Іван, йди додому» (саме ці слова лунали в Празі у 1968 році).
Звернення до Росії перед Карловим мостом, Прага, квітень 2014 року
Звернення до Росії перед Карловим мостом, Прага, квітень 2014 року
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG