Доступність посилання

ТОП новини

У Росії власне трактування Женевської угоди


Проросійський активіст біля барикади у Слов'янську, 18 квітня 2014 року
Проросійський активіст біля барикади у Слов'янську, 18 квітня 2014 року
У п’ятницю з’явилося більше інформації про перебіг чотиристоронньої зустрічі в Женеві, що закінчилася напередодні увечері. Щоправда, експерти звертають увагу на те, що угода, яка з’явилася в результаті, містить мало конкретики і тому дозволяє сторонам часто діаметрально протилежно трактувати її зміст.

Західні країни пообіцяли ввести нові санкції відносно Росії, якщо вона не виконуватиме домовленості, які були досягнуті під час чотиристоронніх переговорів у Женеві 17 квітня. Щоправда, в російських ЗМІ говорять, що держсекретар США Джон Керрі, навпаки, сказав що санкції можуть бути скасовані.
Сергій Лавров
Сергій Лавров

Не минуло й доби, як учасники переговорного процесу говорили про одне й те ж, але тепер Росія тлумачить це по-іншому. Наприклад, керівник російського МЗС Сергій Лавров після зустрічі в Женеві назвав незаконною мобілізацію українських військовослужбовців.

«Наші військовослужбовці проти власного народу не виступають, а ваші взагалі-то мобілізовані незаконним наказом для того, щоб придушувати масові протести. У цьому відмінність», – заявив Лавров.

Російська армія в Криму була

Слідом за Володимиром Путіним, глава російського зовнішньополітичного відомства визнав участь російських військових у кримських подіях. Проте, за словами Лаврова, з ситуацією впоралися загони самооборони.

«У Криму наші військовослужбовці перебували на військово-морській базі Російської Федерації, яка була в Криму на українській території в той час абсолютно легітимно, і ці військовослужбовці були приведені до підвищеної готовності, коли почалися протести, коли були спроби того ж «Правого сектора» й інших бандитів проникнути до Криму і влаштувати там події Майдану. Наші військовослужбовці в той момент були готові не допустити реалізації подібних планів. У Криму наші військовослужбовці були, але впоралися самі загони самооборони», – зазначив Лавров.

Неконкретність може стати причиною зриву угоди

На думку політика Володимира Рижкова, угоди можуть бути зірвані, і причина криється в неконкретності формулювань, які кожна із зацікавлених сторін трактує по-своєму.

«Справа в тому, що текст дуже загальний і він дає можливості для діаметрально протилежних трактувань цього тексту. Наприклад що таке інклюзивне обговорення майбутньої конституційної реформи. Що таке децентралізація – незрозуміло. Про 25 травня ні слова. Роззброєння кого? Хто такі екстремісти? Хто такі люди, що захопили адміністративні будівлі? Текст настільки загальний, що, на превеликий жаль, він дає можливість для протилежних інтерпретацій», – зауважує Рижков.

Цікаво, що в деяких російських ЗМІ активну участь американської сторони в чотиристоронніх переговорах розцінили як «грубе втручання у внутрішні справи України».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG