Доступність посилання

ТОП новини

Майже три чверті мешканців Півдня й Сходу не бачать утисків російськомовних в Україні – опитування


Понад 70% населення південно-східних областей України не згодні з твердженням, що в країні утискають права російськомовних громадян.

Про це свідчать дані опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) на замовлення ZN.UA 10-15 квітня, що опубліковані в тижневику «Дзеркало тижня. Україна».

Відповідаючи на запитання: «Чи згодні ви з твердженням, що в Україні порушуються права російськомовного населення?», – 71,5% респондентів відповіли «ні». 23,1% опитаних вбачають обмеження таких прав.
Стосовно прав україномовних громадян, то 92,2% учасників опитування не відчувають жодних утисків.

Щодо введення російської мови як другої державної таких кроків від центральної влади очікують 11% жителів південного сходу України. При цьому в Донецькій та Луганській областях цей показник вищий за інші – по 17,1%.

Опитування проводилося 10—15 квітня 2014 року. Опитано 3232 респондентів у віці від 18 років у 160 населених пунктах восьми регіонів Півдня та Сходу України: Одеської, Миколаївської, Херсонської, Харківської, Луганської, Дніпропетровської, Запорізької, Донецької областях. У кожному окремому регіоні проведено не менше 400 інтерв’ю. Похибка вибірки не перевищує 0,95%.

17 квітня на прес-конференції за підсумками чотиристоронньої зустрічі США-ЄС-Росія-Україна в Женеві міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що в Україні російськомовні громадяни зазнають жорстких утисків, їм погрожують навіть з парламентської трибуни депутати.
XS
SM
MD
LG