Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк: ідеологія погромів, що експортується з однієї з сусідніх держав, в Україні не пройде


Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк доручив правоохоронцям притягти до відповідальності причетних до утиску ромів у Слов'янську Донецької області, а також авторів і розповсюджувачів ксенофобських матеріалів у Донецьку.

Так очільник уряду відреагував на повідомлення про появу антисемітських листівок і нагнітання ксенофобської риторики на сепаратистських мітингах у Донецьку, а також погроми проросійськими активістами ромів у Слов'янську.

«Ми не допустимо поширення в Україні чорносотенства, зневажливого й неповажного ставлення до тих, хто сповідує інші релігії або має інший колір шкіри. Ідеологія й практика погромів, що експортується з однієї із сусідніх держав, в Україні не пройде», – цитує прес-служба Кабінету міністрів Арсенія Яценюка.

Також він нагадав, що українці як політична нація багато зробила для утвердження в країні міжнаціональної й міжконфесійної злагоди, і не дозволить зовнішнім силам і п'ятій колоні її знищити.

Невідомі озброєні люди близько 12:00 18 квітня розігнали мирний мітинг жителів Слов'янська, що виступали проти військової агресії. Крім того, представники Незалежної спілки журналістів України заявили, що працівники ЗМІ вимушені зупинити свою роботу в Слов’янську через переслідування, погрози та викрадення.

Тим часом голова Донецької ОДА Сергій Тарута засудив факти прояву антисемітизму в Донецьку. У своїй заяві він відзначив, що місто останнім часом в очах світової спільноти набуває «сумної слави джерела ненависті й антисемітизму».

«Окремі представники нашого краю, об'єднавшись при підтримці зовнішніх агресивних сил в квазідержавне об'єднання, відкрито закликають до екстремістських дій щодо осіб певної національності», – наголошує Тарута.

Він рішуче засудив такі дії і назвав подібну поведінку «неприпустимою, варварською, що є не цивілізованим і недоречним в XXI столітті».

«Я закликаю жителів області, мешканців нашої країни і все світове співтовариство суворо засудити факти антисемітизму, а правоохоронні органи – застосувати санкції щодо осіб, які допустили порушення закону», – заявив Тарута.

Нещодавно в Донецьку з’явилися листівки за підписом самопроголошеної «Донецької народної республіки», в яких йшлося про те, що євреї мають пройти реєстрацію.

Європейська спільнота міста назвала це провокацією. Заступник голови Донецької обласної європейської спільноти Ієгуда Келерман зауважив у коментарі Радіо Свобода, що таким чином, очевидно, розігрується національна карта. При цьому додав, що погрози та інші прояви антисемітизму були й раніше, просто це відбувалось не в такий гострий момент, тож не піддавалось широкому розголосу.

Як говорить обласна влада, національного питання в області ніколи не існувало, регіон налічує 133 національності, тож толерантність – один з пріоритетів внутрішньої політики.

Самопроголошений лідер проросійського руху в Донецьку Денис Пушилін визнав, що листівки поширювалися від імені його організації, але заперечив будь-який зв’язок із цими матеріалами.

Ієгуда Келерман про розповсюдження антисемітських листівок
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00

XS
SM
MD
LG