Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ не виключає роботи «закордонних консультантів» на користь сепаратистів в Україні


Клаус Ціллікенс, архівне фото
Клаус Ціллікенс, архівне фото
Голова місії Організації з безпеки і співпраці в Європі в Донецькій області, де активно діють проросійські сепаратисти, Клаус Ціллікенс заявив у неділю, що місія виявила ознаки роботи на території України, як він висловився, «закордонних консультантів».

В інтерв’ю російському радіо «Ехо Москви» він уточнив, що чітких доказів цього місія ОБСЄ наразі не має.

При цьому Ціллікенс, який раніше тривалий час працював у регіоні як консул Німеччини, наголосив: ця нинішня відсутність доказів не означає, що іноземних військових на території України немає. «Може, завтра будуть такі докази, я цього не виключаю. Поки що їх (доказів) немає. Але ознаки є», – заявив він.

Керівник місії ОБСЄ на Донеччині додав, що в повідомленнях про загиблих у сутичках із участю сепаратистів в Україні зазвичай завищують. Зокрема, в Маріуполі Донецької області, де повідомляли про трьох загиблих нападників на українську військову частину, місія змогла підтвердити тільки одного загиблого.

Ціллікенс повідомив, що місія користується тільки відкритою інформацією, тобто «дивиться і пише про те, що бачить на місці». За словами німецького дипломата, на базі цієї інформації може бути створена не цілком повна картина, але він вважає, що ця картина об’єктивна.

Росія категорично заперечує наявність своїх агентів, у тому числі бійців сил спецпризначення, в регіонах України, де діють українські проросійські сепаратисти і невідомі люди у військовому одязі й зі зброєю, що є на озброєнні тільки в Росії, які іноді визнають своє походження з російських спецсил. Так само Росія твердила раніше й щодо окупованого, а потім незаконно анексованого нею українського Криму; днями президент Росії таки визнав, що нелегітимний «референдум» у Криму дійсно провели під дулами автоматів введених туди російських військовиків.
XS
SM
MD
LG