Доступність посилання

ТОП новини

МЗС дивується зі звинувачень Москви щодо перестрілки у Слов’янську


На барикаді сепаратистів у Слов’янську, фото 18 квітня 2014 року
На барикаді сепаратистів у Слов’янську, фото 18 квітня 2014 року
Міністерство закордонних справ України висловило в неділю подив, що МЗС Росії, не маючи ніяких офіційних даних, поспішило зробити коментар, у якому містяться доконані звинувачення на адресу руху «Правий сектор» із приводу перестрілки, що сталася вночі у Слов’янську Донецької області.

Такі поспішні висновки означають, що вони є або голослівними, або такими, що здійснені на основі спотворених оцінок, заявили в департаменті інформполітики МЗС у Києві.

Російській стороні відтак слід нагадати про взяті на себе зобов’язання відповідно до Женевських домовленостей і здійснити увесь необхідний вплив на сепаратистів для звільнення незаконно захоплених приміщень, розблокування доріг, здачі зброї і недопущення кровопролиття, мовиться в заяві.

Міністерство також нагадало, що компетентні органи України розслідують інцидент у Слов’янську, який призвів до загибелі й поранення людей.

Раніше в неділю МЗС у Москві заявило, що, на думку Росії, причиною перестрілки став «збройний напад бойовиків так званого «Правого сектору». Ні про які докази цього при цьому не згадали. При цьому Москва також стверджує, ніби це «свідчить про небажання київської влади зупинити і роззброїти націоналістів та екстремістів».

Із заявою про нібито напад членів руху «Правий сектор» виступили слов’янські сепаратисти: на місці перестрілки, біля двох цілком спалених авт невідомих нападників, начебто знайшли зовсім чисті й неушкоджені доларові купюри, роздруковану з ґуґлу мапу міста і візитівку лідера «Правого сектору» Дмитра Яроша.

«Правий сектор» заперечив свою причетність до перестрілки. В українських силових структурах говорять про можливість провокації, яку влаштували самі проросійські сили, особливо з урахуванням того, як оперативно повідомили про подію російські ЗМІ. Іще одна з версій – перестрілка між злочинними угрупованнями, які нині вільно діють у фактично непідконтрольному українським правоохоронцям Слов’янську.

Після підписання за результатами переговорів України, Росії, ЄС і США Женевської заяви в четвер Захід уже нагадував Росії, що вона не поспішає використати свій вплив на сепаратистів в Україні і змусити їх роззброїтися.
XS
SM
MD
LG