Доступність посилання

ТОП новини

«Росії немає на кого покластися в Україні» – Сокор


Володимир Сокор
Володимир Сокор
Участь США та ЄС на переговорах у Женеві свідчить, що Україна не залишилася сам-на-сам з Росією, вважає політолог Володимир Сокор. За його оцінкою Росія використовує п’ять основних важелів впливу на ситуацію в Україні: вона не визнає нинішній український уряд, говорить про громадянську війну на сході, ввела агентів впливу для дестабілізації регіону, накопичила війська на кордоні з Україною та проводить агресивну пропаганду в засобах масової інформації. Він вважає, що довіряти Росії не можна.

"У випадку з Україною, Росія є клятвопорушницею. Вона порушила кожну угоду, яку підписала: Будапештський меморандум 94-го року, міжнародну угоду від 1997 року, угоду про перебування чорноморського флоту", - зазначив він.

Володимир Сокор вважає, що Росії немає на кого покластися в Україні. Вимога присутності у Женеві Михайла Добкіна свідчить, що Кремль активно шукає союзників, яким можна було б довіряти. Покластися на українських олігархів Путін не може.

"Росія за всі двацять років української незалежності не змогла створити собі проросійську базу в Україні, окрім цього одіозного режиму Януковича. Власне, ідентифікація така чи інша російського уряду з цим корумпованим режимом не є на користь російському уряду", - відзначив експерт "The Jamestown" Максим Бугрій.​

Учасники конференції також відзначили, що український уряд має звернути увагу на стан збройних сил – їхнє технічне обладнання потрібно терміново оновити. Кремль минулого року витратив майже 60 мільярдів доларів на оборону.

"Я думаю, що позиція уряду США не надавати летальну допомогу – помилка. Ми маємо надати допомогу у боротьбі з диверсантами, протитанкову та протиповітряну допомогу", - наголосив колишній посол США в Україні Джон Гербст.

"Зараз ми розраховуємо на допомогу Сполучених Штатів Америки і з боку ЄС. Ми маємо зараз намір твердий Сполучених Штатів Америки і ЄС нам допомогти економічно. Ви знаєте мабуть про фінансові домовленості і з Європейським союзом, і зі США. Ми також потребуємо іншої допомоги, в тому числі військово-технічної, з тим, щоби зміцнити наші збройні сили", - повідомив посол України в США Олександр Моцик.

Посол Литви у США Жигімантас Павіліоніс вважає, що Захід має принципово поміняти політику щодо Росії: вона має стати більш стратегічною. Політика стримування, яка застосовувалася демократичними країнами щодо СРСР може бути успішною щодо Росії. Він також переконаний, що Україна може домогтися значного прогресу у стосунках з ЄС.

"Нинішні події пришвидшать процес вступу Україна до ЄС та НАТО. Путін виграє маленькі території, але стратегічно Росія та Путін програють. Ми десять років вели переговори з Путіним, як з нормальною людиною. Але зараз керівник держави робить все, аби Росія стала Іраном чи Північною Кореєю номер два. Ми знаємо, чим це закінчується для країни та її народу", - заявив посол Литви у США Жигімантас Павіліоніс.

Експерти переконані, що Путін намагається створити Велику Євразію та зменшити вплив США. На їх погляд, тісна співпраця у трикутнику Україна-ЄС-США може стати на заваді планів російського президента.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG