Доступність посилання

ТОП новини

Конгресмен Ед Ройс: «Ми почули Схід України»


Конгресмен Ед Ройс: «Ми почули Схід України»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Конгресмен Ед Ройс: «Ми почули Схід України»

Не тільки український народ, а й весь демократичний світ зацікавлений у тому, щоб травневі президентські вибори в Україні пройшли за активної участі виборців. Саме це може бути відповіддю президентові Росії Путіну, що він не зможе «роздушити» незалежну Україну. На цьому наголосили у Києві американські конгресмени. Спілкуючись із журналістами, голова закордонного комітету Палати представників конгресу США Ед Ройс відзначив, що Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа ефективно протидіяла радянській пропаганді у 1980-х роках і висловив думку, що роль корпорації треба оновити з метою поширення правдивої інформації для російськомовної аудиторії у Росії та за її межами. Після брифінгу Ед Ройс відповів на кілька запитань Радіо Свобода.

– Якщо Росія постійно звинувачує українську владу у нагнітанні напруженості, то в самій Україні дехто вважає, що саме офіційний Київ невдало проводить «антитерористичну операцію». Чи, на Вашу думку, українська влада робить достатньо у цій ситуації?

– Зараз Україна на перехідному етапі. Вибори – через місяць. Які б не були суперечки про те, як влада намагається реагувати на провокації, які створюють спеціальні сили з Росії і ті, кого вони спроможні підбурити, фактом є те, що всі українці дуже скоро отримають шанс усі разом обрати нову владу, де буде представлений кожен регіон. Конституційні зміни, над якими зараз працюють, створять систему, яка дасть місцевим громадам більший вплив. Я думаю, що ми маємо зосередитися на тому, щоб кожен зміг взяти участь у цих виборах. Сполучені Штати матимуть тут 2 тисячі виборчих спостерігачів, громадські організації з усієї Європи надсилають своїх представників також.

Після подорожі на схід України я припускаю, що активність виборців буде високою, я бачу, що люди хочуть бути частиною виборчого процесу і ми зосереджуємо свої зусилля на тому, щоб допомогти з ресурсами для спостерігачів і разом з Європою допомогти створити систему для цих виборів.

– У Києві водночас перебував віце-президент США і представницька делегація Конгресу США. Це важливий сигнал для України, але чи правильно американці обрали столицю для свого візиту, якщо хочуть спонукати Росію виконувати Женевські домовленості щодо України?
Віце-президент закликав Росію діяти, а не говорити про угоди. Російські оперативники намагаються створити анархію, розбрат в Україні

– Варто зазначити, що віце-президент звернув увагу на це питання, коли закликав Росію діяти, а не говорити про угоди. Він говорив про те, що угоди не втілюються, і не тільки про це.

Є також інформація, яку кожного дня викриває міжнародна преса, про те, як російські оперативники намагаються створити анархію, розбрат в Україні і це викликає сильне розчарування. Це важливо, що віце-президент США приїхав сюди, щоб про це заявити. І важливо, що наша делегація з восьми конгресменів приїхала сюди не тільки, щоб говорити, а їздила на схід, щоб зустрітися з людьми і послухати їх – представників кожної релігійної і національної меншини. Вони поділилися з нами своїм думками і ці думки спільні. Вони очікують на вибори і прагнуть незалежності України. Вони не хочуть, щоб їхній регіон приборкали. Я починаю підозрювати, що це дуже вузький прошарок, люди на узбіччі, які слухають російську пропаганду. Російськомовні представники, з якими я спілкувався, бачать це наскрізь.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG