Доступність посилання

ТОП новини

Україна направила ноту в МЗС Росії через інцидент із Джемілєвим


Мустафа Джемілєв
Мустафа Джемілєв
У МЗС України обурені забороною на вʼїзд у Росію лідерові кримських татар Мустафі Джемілєву і направили з цього приводу ноту в МЗС Росії. Про це повідомив речник українського зовнішньополітичного відомства Євген Перебийніс.

«Цілком очевидно, що це є помстою Росії Мустафі Джемілєву за його чітку і безкомпромісну позицію щодо невизнання незаконної окупації Криму. Схоже, що радянські тоталітарні методи, які пережив багатостраждальний кримськотатарський народ під час сталінських депортацій, сьогодні починають реалізовуватися нинішньою російською владою», – сказав речник МЗС.

«Ми вимагаємо від тих, хто сьогодні незаконно захопив владу у Автономній Республіці Крим, а також від їхніх ляльководів у Москві, припинити залякування та репресії щодо кримських татар, українців, а також представників інших національностей, які проживають в Криму», – сказав Перебийніс.

У ноті, яку МЗС України надіслав у російське зовнішньополітичне відомство, за словами Перебийніса, міститься вимога утриматись від вчинення на території України адміністративних дій, які випливають із законодавства РФ і мають на меті обмеження пересування, а також закликають скасувати рішення щодо Джемілєва.

22 квітня під час перетину кордону між Кримом і материковою Україною лідерові кримських татар Мустафі Джемілєву вручили акт про заборону на в’їзд на територію Росії терміном до 2019 року. Сам Джемілєв заявив, що має намір повернутися на півострів попри заборону.
XS
SM
MD
LG