Доступність посилання

ТОП новини

Україна вимагає відведення російських військ від кордону – МЗС


Україна вчергове вимагає від Росії відвести свої війська від українсько-російського кордону. Такий крок відповідатиме зобов’язанням російської сторони сприяти деескалації напруги у південно-східних областях України, що передбачено Женевськими домовленостями. Про це йдеться у заяві українського МЗС.

«Подальша концентрація російських військ на кордоні з Україною в умовах чинного рішення Ради Федерації Росії щодо використання російських Збройних сил в Україні створює реальну загрозу для загострення ситуації на сході України. Існує небезпека того, що озброєні угруповання проросійських сил у цій частині України зможуть використати фактор присутності російських військ поблизу кордону, щоб спровокувати їх введення на територію України», – йдеться у заяві українського зовнішньополітичного відомства.

За оцінками оглядачів, на кордоні з Україно Росія сконцентрувала десятки своїх військових. Москва заявляє, що не планує вторгнення в Україну і звинувачує Захід у підігріванні напруги.

Минулого четверга на переговорах у Женеві були досягнуті так звані Женевські домовленості. Вони передбачають, що всі «незаконні озброєні формування» мають бути роззброєні, а ті, хто зайняв державні будівлі, мають покинути їх. Сторони також вирішили, що захоплювачів будівель, які складуть зброю, треба амністувати. Тим часом сепаратисти на Сході України, які діють за підтримки Росії і дії яких в Україні кваліфікують як тероризм, відмовилися виконувати цю домовленість, висуваючи різноманітні вимоги. Захід нагадує Росії, що вона має вплинути на сепаратистів.
XS
SM
MD
LG