Доступність посилання

ТОП новини

Росія має відвести війська від кордону з Україною – Фюле


Штефан Фюле
Штефан Фюле
Прага – Росія має відвести свої війська від кордону з Україною. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив єврокомісар із питань розширення та сусідства Штефан Фюле після першого дня зустрічі керівників країн «Східного партнерства», яка присвячена 5-річчю цієї організації і проходить зараз у Празі. Якщо позиція Москви щодо України залишатиметься незмінною і агресія триватиме, санкції Європи щодо Росії будуть посилені, зазначає Фюле.

– Чи усвідомлює Європа, що російська агресія може вийти за межі України?
Росія концентрує свої війська на кордоні з Україною. Ці війська мають бути відведені у місце постійної дислокації

– Давайте дивитися на факти. Росія анексувала частину української території – Крим. Європейський союз має мати дуже чітку позицію щодо цього. Зараз Росія концентрує свої війська на кордоні з Україною. Ці війська мають бути відведені у місце їх постійної дислокації. Це буде найкращий внесок Росії у деескалацію конфлікту в Україні. Я сподіваюся, що всі ці спекуляції не зайдуть далі і не стануть реальним сценарієм.

– Наскільки дієвими є нинішні санкції Європи щодо Росії? Можливо, ці санкції мали б бути суворішими?
У разі погіршення ситуації будуть застосовуватися нові і нові санкції

– Ці санкції мають три стадії. І лідери країн заявили абсолютно чітко, що у разі погіршення ситуації будуть застосовуватися нові і нові санкції. Ми намагаємося діяти дипломатично, намагаємося уникнути цього, намагаємося допомогти Росії не наробити інших великих помилок.

– Чи було ухвалене якесь рішення під час першого дня зустрічі «Східного партнерства»?

– Сьогодні не йшлося про ухвалення якогось рішення. Ми обговорювали перспективи нашої співпраці на наступні 5 років. Цього вечора ми обговорюватимемо ситуацію в Україні і те, як ми можемо їй допомогти. Думаю, що завтра будуть дуже цікаві дебати, оскільки йтиметься про майбутнє «Східного партнерства». Зважаючи на те, що на цій зустрічі присутні глави держав «Східного партнерства», думаю, буде дуже важливо розширити наші дебати, які відбувалися на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі минулого року.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG