Доступність посилання

ТОП новини

Україна і клуб самогубців по-російськи


Радник президента Росії Сергій Глазьєв
Радник президента Росії Сергій Глазьєв
(Рубрика «Точка зору»)

«Клуб самогубців» Роберта Льюїса Стівенсона давно вже став класичним детективом, що ілюструє, як вмілі шахраї можуть спекулювати на інстинктах людей, щоб безбоязно відправляти їх на той світ, отримуючи прибутки. Але якщо у президента «клубу самовбивць» із роману Стівенсона в розпорядженні була невелика група шанувальників, то російському керівництву дісталася в розпорядження ціла країна. Є де розгулятися!

Раднику президента Росії Сергію Глазьєву в російському «клубі самогубців» місце президента, звичайно ж, не дістанеться. Глазьєв, цей економіст-прожектер і невдаха-політик, буде в цьому клубі тим же, ким є зараз – лише помічником президента. Але і в ролі помічника він може багато чого.

Ми ще не забули, як цей самовдоволений, завжди готовий образити і принизити співрозмовника російський чиновник, родом із Запоріжжя, приїжджав в Україну вчити нас життю і вимагати негайної відмови від європейської інтеграції та приєднання до «клубу самовбивць». Але тепер, коли з Україною не вийшло, Глазьєв вирішив поексперементувати з Росією.

Помічник президента настільки натхнений західними санкціями, що вже вирішив – треба Росії повністю відмовлятися від буржуазного долара і переходити на розрахунки в рублях. Причому зробити це повинні не тільки енергетичні компанії, але і саме населення. Росіяни повинні повірити Глазьєву, що рубль краще і перспективніше. Особливо в епоху санкцій. І, очевидно, повірити на слово.

Також Глазьєв пропонує позбутися цінних паперів країн НАТО, не пускати за кордон культурні цінності, замістити іноземні кредити рубльовими і зробити рубль міжнародною резервною валютою. Про думку західних покупців російського газу – які зараз думають не стільки про перехід на рубль, скільки про те, щоб позбутися російських поставок – Глазьєв не говорить. Йому вона, очевидно, просто не цікава.

Експерти в самій Росії, між тим, фіксують протилежну тенденцію – вкладники банків все активніше переводять депозити в долари і євро, відмовляючись від рублів. І це зрозуміло – адже це Захід запроваджує санкції проти Росії, а не навпаки. І навіть Глазьєв не може цього заперечувати.

Він і не заперечує. Як і належить професійному самогубцю, він радіє. Глазьєв чомусь вірить, що якщо золотовалютні запаси Росії вивести з долара і євро, Захід загине. Те, що насправді своїх запасів позбудеться сама Росія, бо у випадку відмови від їх розміщення в надійних валютах самі ці запаси втратять сенс, академік рішуче не розуміє. Або не хоче розуміти. Тому що професійний самогубець відрізняється тим, що спостерігає за агонією співвітчизників.

Але Глазьєв не тільки спостерігач, він ще і насмішник. Його пропозиції фактично виводять Росію зі світового цивілізаційного процесу – тому що технології та ідеї за рублі не купиш, а у самої Росії їх немає, одна сировина. І навіть Китай їх не продасть – бо теж закуповує технології та ідеї у Заходу. Глазьєв пересаджує Росію з автомобіля й літака у колимагу і підштовхує її до прірви. І це виглядає куди більш вражаюче, ніж його спроби звалити в прірву Україну.

Віталій Портников – київський журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG