Доступність посилання

ТОП новини

Ходорковський: з українців у Росії зробили образ чужого


Михайло Ходорковський
Михайло Ходорковський
Колишній російський політвʼязень Михайло Ходорковський вважає, що для того, щоб попередити поглиблення українсько-російської кризи, необхідно впливати на громадську думку російських громадян. Про це він сказав під час виступу у Донецьку.

«Путін – людина, яка рідко (мабуть, взагалі ніколи) йде всупереч тій громадській думці, що домінує у Росії. Якщо вдасться змінити російську громадську думку – це перший із можливих шляхів для того, щоб не трапилося непоправного», – зазначив він.

«Для того, щоб воювати або відбирати щось, нормальній людині потрібен образ чужого. З українців зробили образ чужого. Це було не дуже просто, але через деякі помилки, яких припустилися в Україні, через певні екстремістські позиції, які популяризувалися в українському парламенті й українських засобах масової інформації, путінській пропаганді вдалося витягти достатню кількість матеріалу для того, щоб навʼязати російському суспільству уявлення про фашистів і бандерівців», – сказав Михайло Ходорковський.

«На сьогодні в головах звичайних, нормальних росіян, зокрема, у моїх друзів, існує презумпція: в Україні до влади прийшли фашисти і бандерівці. Тому, воюючи з ними, ми, мовляв не воюємо з народом України, а воюємо з фашистами і бандерівцями, а це нібито цілком нормально», – додав він.
XS
SM
MD
LG