Доступність посилання

ТОП новини

Блокпости, пропаганда – Львів готується 9 травня дати відсіч провокаторам


Львів – Першого травня у Львові вперше за останні роки пройшло без жодних заходів з нагоди Дня міжнародної солідарності трудящих. Львів’яни заради спокою у місті і недопущення провокацій просто проігнорували всі акції. Більшість у місті не вважає 1 травня святом. Тепер громадські активісти роблять все, щоб так само пройшло і 9 травня. При всіх в’їздах у Львів виставлено блокпости.

До Монумента слави радянським солдатам, де щороку 1 травня традиційно збирались комуністи і представники Антифашистського комітету, прийшли поодиноко троє людей, щоб покласти квіти. Масовість біля радянського постаменту створили журналісти.

Ще у переддень травневих свят комуніст, керівник Антифашистського комітету Львівщини Олександр Калинюк повідомив, що він перебуває поза межами міста, буцімто повертається з Москви, що організація, яку він очолює, не подавала заявку у мерію на проведення заходів з нагоди 1 травня.

До травневих свят львів’яни байдужі

Загалом більшість львів’ян, згідно з численними соціологічними опитуваннями, не вважають цей день святом, а вихідний використовують, щоб попрацювати сапою, лопатою і граблями на городі.

Львів’янка пані Мирослава прийшла до Монумента слави лише, щоб впізнати одного з ветеранів, щоб запитати у нього, чому на російському телеканалі говорив неправду про Львів.

«Я хотіла прийти і подивитись на того, хто казав, що у Львові з нього зняли медалі. Як він міг сидіти і брехати на російському телебаченні про Львів, 90 років людині... Я добре його запам’ятала», – каже пані Мирослава.

Жінка прийде і 9 травня на Пагорб слави, щоб знайти таки того ветерана. Тим часом саме до Дня Перемоги активно готуються представники десятка громадських організацій, які об’єднались у комітет. Вони розповсюджують у місті листівки зі закликом «Маєш голову – думай. Не піддавайся на провокації!».

Провокатори лякають погрозами

Бояться провокацій і мешканці прикордонного з Польщею містечка Рава-Руська, де проросійська організація планує святковий парад. Про це Радіо Свобода розповіла мер Рава-Руської Ірина Верещук.

«Це така проросійська група, вони обіцяють спалити міську раду, повісити міського голову. Тобто лякають через соціальні мережі, але у нас є громадське формування, куди входять прикордонники і ми не боїмось,нехай їдуть», – зазначає мер.

На всіх в’їздах у Львів правоохоронці разом із громадськими активістами встановили цілодобові блокпости, щоб не допустити приїзду на травневі свята гастролерів-провокаторів зі сходу України. Тут перевіряють автотранспорт із номерами інших міст.

Втім, за інформацією мера Ірини Верещук, провокатори вже приїхали на Львівщину.

«ГРУ працює настільки серйозно, що вже давно створені легенди і завербовані люди, куплені, і реально діють, і готують провокації. Провокатори, які перебувають на наших теренах, сюди приїжджають як паломники, що їдуть поклонитись у Лаври. Сюди їдуть реальні ФСБешники, агенти ГРУ, спецслужб. Також вони їдуть під прикриттям до своїх рідних. Вони з українськими паспортами і тут легально. Тут не побачиш провокатора в машині з російськими номерами. Я переконана, що всі ті агенти тут вже не один рік», – наголошує мер прикордонного містечка Ірина Верещук.

Чинити спротив провокаціям без насильства і захищати пам’ять без агресії, закликають львів’ян громадські активісти.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG