Доступність посилання

ТОП новини

Подарунки українській армії на Сході: від бронетехніки і рацій – до їжі і шнурків


Київ – Близько 115 мільйонів гривень переказали громадяни на потреби військових у рамках програми «Підтримай українську армію». Ці гроші планують витратити на оснащення та медичне забезпечення. Паралельно, не чекаючи, дій Міноборони, гроші на підтримку військових збирають і громадські активісти – щоб реагувати на потреби армії «тут і зараз». Потреби різні: від бронежилетів і рацій – до їжі і шнурків.

Понад сто мільйонів гривень та кількадесят тисяч доларів отримало Міністерство оборони на оснащення української армії. Пожертви збирають на банківські рахунки та за допомогою єдиного мобільного номера «565». Закупівлю необхідного обладнання та медикаментів обіцяють зробити прозорою, викладаючи звіти на сайті Міноборони.

Однак, як днями заявив виконувач обов’язків міністра генерал-полковник Михайло Коваль, поки що зібрані гроші не витрачають, хоча всі процедури для цього уже проведено. За його словами, у першу чергу ці гроші підуть на закупівлю кевларових шоломів, сучасних бронежилетів та на спальні мішки для військових.

Паралельно допомогти військовим намагаються і громадські активісти у Львові, Запоріжжі, Донецьку та інших українських містах.

Щодня на мітингах за єдність України у Луганську активісти збирали гроші на бензин, аби мати змогу тричі на день відвозити військовим гарячу їжу та якісь побутові речі, розповів Радіо Свобода координатор цієї ініціативи Сергій Глотов.

«Зброю та бронежилети ми, звичайно, не могли їм купити. Устілки у взуття, шнурки, берці, рації, зарядні пристрої до них. Просили нас також за свої гроші камуфляжі купити, тому що їм повидавали, а вони на два розміри більші», – говорить активіст.

Однак, за словами Глотова, не зовсім ясно, як ініціатива діятиме далі: хтось оприлюднив реальні адреси та номери телефонів активістів, тож їм погрожують розправою. Тому він та ще частина Громадського сектора Луганська тимчасово виїхали з області.

Підприємець у Донецьку подарував армії два БРДМ’и і «Урал» – активіст

На відправку до військових частини Донеччини очікує сім ящиків мила і зубної пасти, каремати і казанки – активісти намагаються передавати все, що може знадобитися у польових умовах, розповідає координатор тамтешньої ініціативи Дмитро Ткаченко.

Допомагають внутрішнім військам, прикордонникам і десантникам. Люди дуже активно долучаються до ініціативи, частина готова пожертвувати на потреби військових значні кошти, розповідає активіст.

«Є Ірина із Донецька, яка тільки на костюми-дощовики виділила 21 тисячу гривень. Це було десь півтора місяці тому. Один офіцер запасу, підприємець подарував прикордонникам два БРДМ’и (бойові розвідувально-дозорні машини – ред.) та вантажівку «Урал», а також надав допомоги на десятки тисяч гривень», – каже він.

За словами Ткаченка, поки Міністерство оборони зможе виконати всі процедури і використати зібрані громадою гроші, мине невідомо скільки часу, а допомога потрібна вже «тут і зараз».
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG