Доступність посилання

ТОП новини

Обама і Меркель: проти Росії можливі нові санкції, Україна має право й обов’язок боротися з сепаратистами


На прес-конференції в Білому домі, Вашингтон, 2 травня 2014 року
На прес-конференції в Білому домі, Вашингтон, 2 травня 2014 року
Президент США Барак Обама і канцлер Німеччини Анґела Меркель заявили у п’ятницю у Вашингтоні, що єдині в рішучості змусити Росію «заплатити» за її дії проти України.

За словами Обами, нові санкції можуть бути запроваджені, якщо Росія продовжуватиме дестабілізувати Схід України і зривати президентські вибори 25 травня. Дотепер новими санкціями погрожували тільки в разі прямого воєнного вторгнення Росії на Схід чи Південь України.

Виступаючи на прес-конференції в Білому домі, Обама заявив, що всі хочуть дипломатичного вирішення становища в Україні, але якщо агресія Росії триватиме, нові санкції неминучі.

Президент США також наголосив, що влада України, яка досі виявляла велику стриманість, має право і обов’язок боротися з сепаратистами. Він звернув увагу, що на Сході України діють не мирні демонстранти, а важко озброєні бойовики, які отримують значну підтримку від Росії.

Він водночас підтвердив, що уряд України виконує свої зобов’язання за Женевською заявою, та її ще має виконати Росія.

Також Обама сказав, що він із Меркель єдині в засудженні жахливого ставлення, якого зазнають викрадені сепаратистами на Сході України спостерігачі з країн ОБСЄ.

Меркель підтвердила спільну позицію: всі хочуть уникнути нових санкцій, та вони неминучі, якщо Росія не змінить поведінки. За її словами, йтиметься про третій етап санкцій, що стосуватимуться вже не окремих осіб, а цілих секторів російської економіки.

Вона також пообіцяла Україні підтримку у здійсненні реформ.
XS
SM
MD
LG