Доступність посилання

ТОП новини

Крим: Меджліс скасовує традиційне кримськотатарське свято


(архівне фото)
(архівне фото)
Меджліс кримськотатарського народу вирішив сьогодні скасувати масштабне святкування традиційного кримськотатарського свята Хидирлез, що було заплановане на завтра, повідомив Радіо Свобода заступник голови Меджлісу Наріман Джелял.

За його словами, так вирішили на позачерговому засіданні Меджлісу в Сімферополі у зв’язку з інцидентом, що стався з лідером кримських татар, народним депутатом України Мустафою Джемілєвим, якого сьогодні не випустили до Криму з аеропорту Москви: під час проходження реєстрації він був змушений вилетіти до Києва.

Замість свята завтра представники Меджлісу поїдуть зустрічати свого лідера до Армянська, на фактичний кордон, який встановила Росія між Кримом і рештою України.

«Збираємося вранці в Армянську, щоб зустріти Мустафу Джемілєва, який виїхав із Києва на автомобілі», – підтвердив інформацію заступник голови Меджлісу Айдер Аджимамбетов.

Раніше Джемілєв закликав кримських татар відмовитися від святкування Хидирлезу в умовах окупації півострова, заявивши, що й сам у святкових заходах брати участі не буде.

Відмовитися від всекримського святкування Хидирлезу цього року було рекомендовано і Меджлісу.

Голова ревізійної комісії Курултаю Алі Озенбаш, який направив таке звернення до Междлісу, пояснив, що це пов’язано з побоюваннями через можливі провокації в перебігу свята.

У той же час представники самопроголошеного кримського «уряду» мають намір самі відсвяткувати Хидирлез разом із російськими гостями. Серед них очікується керівництво Республіки Татарстан у Росії.

Хидирлез є головним весняним святом у кримських татар та інших тюркських народів, що відзначається на початку травня.
XS
SM
MD
LG