Доступність посилання

ТОП новини

Кримські татари зупинилися за крок до кровопролиття


Мустафа Джемілєв на пункті пропуску «Турецький вал», 3 травня 2014 року
Мустафа Джемілєв на пункті пропуску «Турецький вал», 3 травня 2014 року
Сімферополь – У суботу з самого ранку з усіх регіонів Криму почали рух автоколони з кримськотатарськими прапорами. Це сталося поза планом масштабного святкування національного свята – Хидирлеза. Саме свято так і не відбулося. Понад 5 тисяч кримських татар поїхали до Армянська – зустрічати на кордоні свого лідера Мустафу Джемілєва, якому напередодні заборонили в’їзд до Криму. Але потрапити до рідної оселі народному депутатові так і не вдалося. Проте вдалося уникнути жертв.

Коментуючи для журналістів рішення російської влади щодо заборони в’їзду на півострів лідерові кримських татар, відомому у світі дисиденту та народному депутату України Мустафі Джемілєву, голова Меджлісу Рефат Чубаров назвав його «шокуючим для всіх кримських татар».

«Виявляється, будь-якого кримського татарина сьогодні можна не пустити на Батьківщину. Кримських татар, які 50 років виборювали право жити на своїй Батьківщині», – зазначив Чубаров.
Як Джемілєва не пускали до Криму
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00

АвтоХидирлез: як кримські татари зустрічали свого лідера

Рішенням Меджлісу було скасовано масштабне проведення національного свята землеробства та родючості – Хидирлеза, яке мало стати одним із прикладів «успішного» діалогу нової кримської влади та кримських татар. Для участі у святі були запрошені поважні представники Республіки Татарстан та Російської Федерації, на урочистому концерті мали виступати творчі колективи Татарстану.

Замість цього було ухвалено рішення колективно поїхати назустріч Мустафі Джемілєву, який після невдалої спроби потрапити до Криму літаком, повернувся до Києва та поїхав автомобілем. Треба додати, що жодної офіційної постанови щодо причин заборони в’їзду народному депутатові так і не вдалося побачити.

Вдень на пункті пропуску «Турецький вал» в Армянську на нього вже чекали понад тисячу автівок та майже п’ять тисяч кримських татар, чоловіків та жінок. З собою вони привезли кримськотатарські та українські прапори. Присутні скандували «Мустафа!», «Міллет!» (народ), «Ватан!» (Батьківщина).
Кримські татари на пункті пропуску «Турецький вал», 3 травня 2014 року
Кримські татари на пункті пропуску «Турецький вал», 3 травня 2014 року

Автоколону блокували бійці російського ОМОНу. Представники Меджлісу разом з активістами стали рухатися до контрольно-пропускного пункту пішки та прорвали живий кордон спецназу. Бійці зробили кілька пострілів у повітря, на щастя, ніхто не постраждав.

Зустрівши Мустафу Джемілєва на «нейтральній території» між кордонами, кримськотатарські активісти опинилися заблокованими і не мали можливості повернутися до Криму. Почалися кількагодинні переговори з кримською владою, а також представниками Російської Державної думи, але безрезультатно.

Самопроголошений прем’єр Криму Сергій Аксьонов заявив, що Джемілєв приїхав на півострів на «замовлення західних спецслужб для дестабілізації ситуації», повідомила прес-служба Ради міністрів Криму. Одночасно з цим до Армянська почали стягувати спецпідрозділі ОМОНу, російських військових, «поліції» та «кримської самооборони».
Кримські татари на пункті пропуску «Турецький вал», 3 травня 2014 року
Кримські татари на пункті пропуску «Турецький вал», 3 травня 2014 року

Кримські татари оголосили про початок акції з блокування автотрас по усьому Криму. За свідченням очевидців, були блоковані траси під Сімферополем, біля Бахчисарая, у Старому Криму, під Євпаторією та у селищі Октябрське. Здавалося, що це початок тривалого протистояння.

Російська влада готувалася до кровопролиття

Потрапити додому лідерові кримськотатарського народу цього дня так і не вдалося.

Як передав з місця подій кореспондент сайту Крим.Реаліі, трасу Армянськ-Херсон блокували чотирма смугами з автомобілів УРАЛ, БТР, а також бійцями ОМОН та інших силових спецпідрозділів Росії. Всього у блокуванні кордону брали участь, за різними оцінками, до тисячі бійців різних силових підрозділів Росії. У тому числі бронетехніка. Ще одну лінію «оборони» спорудили на в’їзді в Армянськ озброєні битами і палицями активісти місцевих проросійських організацій.

Керівники Меджлісу ухвалил рішення про повернення Джемілєва до Києва, аби уникнути зіткнень та кровопролиття.

У той же час глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив журналістам, що до Дня депортації 18 травня питання з допуском Джемілєва до Криму буде вирішено, як і з «допуском будь-якого кримського татарина на свою Батьківщину».

«18 травня в Криму очікується багато іноземних гостей і Мустафа Джемілєв має бути на всіх цих заходах», – зазначив Чубаров.
Попереду колони голова Меджлісу Рефат Чубаров
Попереду колони голова Меджлісу Рефат Чубаров

Для того, щоб кримські татари, які зустрічали Джемілєва, змогли покинути контрольно-пропускний пункт, російські військові відкрили коридор. Після того, як кримські татари залишили КПП, поїхав і сам Джемілєв.

МЗС України висловив своє обурення «репресивними та чимдалі абсурднішими діями маріонеткової кримської влади та їх ляльководів у Москві проти кримськотатарського народу». Як йдеться в офіційній заяві міністерства, ці дії є «грубим порушенням всіх міжнародних і двосторонніх українсько-російських угод, черговим проявом ксенофобії, шовінізму та національної нетерпимості, властивих нинішньому російському режиму».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG