Доступність посилання

ТОП новини

Долю Донбасу вирішуватимуть на трьох «рефередумах»?


Оголошення у Донецьку, 5 травня 2014 року
Оголошення у Донецьку, 5 травня 2014 року
Київ – За територіальну цілісність України виступає майже три чверті населення Донеччини та дві третини Луганщини. Такі результати вуличного опитування «Народний референдум», який минулої неділі провели на Донбасі громадські активісти. На 11 травня запланований «референдум» щодо визнання так званої «Донецької народної республіки», однак паралельно проведуть і інше волевиявлення – за єдність України та приєднання регіону до Дніпропетровської області.

Чи підтримуєте ви територіальну цілісність України і чи підтримуєте розширення повноважень територіальних громад краю? Ці два запитання поставили мешканцям Донецької та Луганської областей організатори вуличного опитування «Народний референдум», у якому взяло участь 89 тисяч людей. Ствердно на перше питання відповіли близько 73% респондентів на Донеччині і близько 70% – у Луганській області. За розширення повноважень проголосували відповідно – 85% і 88% опитаних.

Разом з тим, у Луганську та Антрациті на волонтерів напали, порвали частину бюлетенів і пошкодили фото- та відеоапаратуру, розповідає співорганізатор «Народного референдуму» в області Володимир Семистяга. За словами активіста, на нього та його колег із Донеччини – Євгена Семехіна та Дмитра Ткаченка – оголошено «полювання», зокрема, донецьких активістів сепаратисти на своїх сторінках у соцмережах називають представниками «Правого сектору» і закликають своїх прихильників їх ловити.

Тим не менш, опитуванням вдалося охопити майже всю територію Луганщини, зазначає Семистяга.

«Ми не змогли опитати Станично-Луганський район, жителі якого, в основному, позиціонують себе як донські козаки. Більше того, вони не відносять себе ні до українців, ні до росіян, а називають себе луганським народом. Ще поряд один із найвіддаленіших районів – Міловський район, він зовсім на кордоні, ми не змогли туди потрапити. А так інші райони ми опитали», – зазначає Володимир Семистяга.

У Донецькій області опитування проводилося у 48 територіальних одиницях із 66. Винятками стали, зокрема, Слов’янськ, Краматорськ, Костянтинівка та Горлівка, де працювати наразі особливо небезпечно.

«Народний референдум» тривав один день, його забезпечувала понад сотня мобільних груп, зауважує Євген Семехін, один із тих, хто організовував його на Донеччині.

«Це були групи по троє людей: водій і ще двоє людей, які там сиділи. В основному, чоловіки, було всього декілька жінок, це найвідважніші», – розповів Семехін.

Немає сенсу махати прапорами, коли летять кулі – активіст

Донбас чекає на адекватну реакцію української влади, зокрема, йдеться про дієву антитерористичну операцію, бо виходити на вулиці із мирними мітингами стає небезпечно, заявляє інший організатор опитування на Донеччині Дмитро Ткаченко. Він наголошує, що «немає сенсу махати прапорами, коли летять кулі».
Міністерство оборони оприлюднило відео проходження АТО на Сході України
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Тим часом, депутат-регіонал Свердловської міськради на Луганщині Руслан Сляднєв результати опитування «Народний референдум» не визнає. У коментарі Радіо Свобода він зазначив: «Коли огульно називають все населення Донбасу сепаратистами, ви мені вибачте, я не хочу жити в такій країні. І тут ніхто не хоче. Я не знаю, де ви взяли 70% і кого ви там опитували», – сказав Сляднєв.

За словами організаторів «Народного референдуму», він і не має юридичної сили, однак покликаний проілюструвати реальну ситуацію в регіоні напередодні опитування про підтримку так званої «Донецької народної республіки», запланованого на 11 травня.

У Донецьку республіку – чи в Дніпропетровську область?

Того ж дня планується провести ще одне опитування – «За мир, порядок і єдність з Україною», учасникам якого запропонують підтримати приєднання Луганщини та Донеччини до Дніпропетровської області, зауважує громадський активіст із Луганська Сергій Іванов.

За його словами, минулого року із українського законодавства вилучили поняття «консультативний референдум», однак у випадку позитивної відповіді ініціативна група із проведення опитування планує передати результати до Верховної Ради, закликаючи внести зміни до законодавства щодо адміністративно-територіального поділу. Зараз триває друк понад трьох мільйонів бюлетенів.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG