Доступність посилання

ТОП новини

Як готуються до «референдуму» на Луганщині


Святкування 9 травня в Луганську
Святкування 9 травня в Луганську
Луганськ – Луганські сепаратисти заявляють про повну готовність до так званого «референдуму», який вони планують провести у неділю, 11 травня. В бюлетені буде одне запитання: «Чи підтримуєте ви Акт про державну самостійність Луганської Народної Республіки?». Між тим у Комітеті виборців України заявляють: «референдум» незаконний, підготовка до нього не ведеться, сам процес – формальність, результат можуть оголосити будь-який.

Практично всі райони відзвітували про готовність до «референдуму». В цьому Радіо Свобода запевнив речник штабу так званої «Армії Південного Сходу» Василь Нікітін. Списки виборців, каже він, найсвіжіші. Усім процесом займатимуться ті самі комісії, які створені для проведення позачергових виборів президента.

«Практично стовідсоткова готовність. Принаймні за звітами людей, які приїжджають з територіальних комісій», – сказав Василь Нікітін.

За його словами, на «референдумі» будуть міжнародні спостерігачі. Які саме організації – не уточнив, назвавши тільки країни: Канада і Казахстан.

Без списків і комісій, але з потрібним результатом

Між тим громадська організація Комітет виборців України у спостережені участі не братиме, адже вважає «референдум» незаконним. Голова обласного відділення КВУ Олексій Свєтіков заперечує, що сепаратисти мають доступ до списків. На його думку, будуть використанні списки 2012 року. Також експерт сумнівається, що «референдум» обслуговуватимуть комісії, сформовані для президентських виборів.

«Ці комісії сформовані від кандидатів. А основна частина кандидатів не підтримує цей референдум. Я думаю, що нереально, щоб комісії з виборів президента проводили референдум. Я думаю, що його взагалі ніхто не буде проводити, а просто напишуть результат», – вважає Олексій Свєтіков.

При цьому він зауважує, що на виборчі комісії, сформовані для виборів президента, в деяких містах чиниться тиск. У Краснодоні голову ОВК побили, у Попасній членів комісій тримали в заручниках, у Лисичанську на одній із дільниць група сепаратистів відібрала у комісії документи, а її членів вигнала з приміщення.

Погрози від організаторів «референдуму»

Дільниці для «референдуму» сепаратисти хочуть організувати у звичних для цього місцях. У селищі Боково-Платове, що належить до міста Антрацит, вибори зазвичай відбуваються у школі. Директор школи отримала наказ із міськвиконкому готувати приміщення для голосування. Однак пішла на смілий крок, наказу не послухалася. У відповідь – погрози.
До мене прислали «зелених чоловічків», які озброєні до зубів. Погрожували
Ольга Язловецька-Плєшакова

«До мене прислали «зелених чоловічків», які озброєні до зубів. Прийшли до мене, відкрили ногою двері в кабінеті. І вони займалися тим, що погрожували, принижували. Потім, коли я йшла додому, подзвонили і знову сказали, що знищать мою родину, і спалять мій дім», – розповідає директор Ольга Язловецька-Плєшакова.

На міліцію вона не надіється. Коли на адмінбудівлях почали вивішувати російські прапори, жінка зверталася до міліції, але безрезультатно.
Інтелігенція зараз затаїлася. Потрібно піднімати людей, справжніх патріотів України
Ольга Язловецька-Плєшакова

«Інтелігенція зараз затаїлася, люди бояться, бо нас ніхто не захищає. Але це має хтось говорити, можливо люди почують мене і за мною піде хтось. Потрібно піднімати людей, справжніх патріотів України», – зазначила пані Ольга.

Прокоментувати ситуацію для Радіо Свобода заступник мера Антрацита з гуманітарних питань Наталія Шаталова відмовилася за браком часу.

За задумом організаторів, «референдум» стартує о 6:00 і продовжиться до 20:00. Результати обіцяють оголосити вже у понеділок. ЦВК радить громадянам ігнорувати цей референдум.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG