Доступність посилання

ТОП новини

ПА ОБСЄ заликає сепаратистів відмовитися від «референдуму» в атмосфері страху й беззаконня


ОБСЄ закликала проросійських активістів у Луганській та Донецькій областях відмовитися від проведення «референдуму» щодо незалежності так званої «Донецької народної республіки».

Про це йдеться в заяві цієї міжнародної організації від 10 травня 2014 року. Президент Парламентської асамблеї ОБСЄ Ранко Кривокапич заявив: «Сама ідея того, що вільне та справедливе волевиявлення може відбутися на цих так званих «референдумах» є абсурдною».

«Ці «рефрендуми» не лише абсолютно нелегітимні в очах міжнародної спільноти, але вони відбуватимуться в атмосфері страху, насильства та беззаконня, що відлякуватиме багатьох від участі в голосування», – додав Ранко Кривокапич.

Президент Парламентської асамблеї також звернувся до фактичної влади на місцях на Донбасі, щоб та відмовилася від цих «референдумів». «Всі в Україні мають натомість зосередитися на тому, щоб їхні голоси були почуті 25 травня, коли країна обиратиме нового президента», – наголосив представник ОБСЄ.

У суботу, 10 травня, під час проведення антитерористичної операції в околицях Слов’янська була затримана група озброєних терористів. Бойовики везли ящики з уже заповненими бюлетенями для голосування на так званому «референдумі» сепаратистів 11 травня. Про це повідомляє ЛігаБізнесІнформ.


Загальна кількість бюлетенів перевищувала 100 тисяч екземплярів. На них уже була проставлена позначка в графі «ДА» на підтримку незалежності так званої «Донецької народної республіки». У затриманих також вилучили автомати, пістолети та патрони.

10 травня голова «центральної виборчої комісії» так званої самопроголошеної «Донецької народної республіки» Роман Лягін заявив, що «референдум» у Донецькій області, запланований на 11 травня, у двох округах почався достроково у зв'язку із загостренням ситуації, зокрема в Маріуполі.
Жодні міжнародні спостерігачі на «референдумі» 11 травня присутніми не будуть.
XS
SM
MD
LG