Доступність посилання

ТОП новини

Свято матері для українців у Римі: сум, тривога і молитва


Пошанування мощів святих Івана Павла II та Івана XXIII, собор св. Софії, Рим, 11 травня 2014 року
Пошанування мощів святих Івана Павла II та Івана XXIII, собор св. Софії, Рим, 11 травня 2014 року
Рим – Українці в Римі 14-й рік поспіль відзначили в неділю традиційне Свято матері біля собору святої Софії. У зв’язку з тривожними подіями на батьківщині організатори відмовилися від танців та веселощів, а культурну програму присвятили Матерям Небесної сотні. Цей день також став особливим і тому, що у храмі виставили реліквії новопроголошених святих Католицької церкви Івана Павла II та Івана XXIII.

Це було, певно, найсумніше Свято матері за час його існування для української громади в Італії. Журливі погляди, невеселі розмови про долю батьківщини, хіба що діти в українських строях веселили око і дарували посмішку присутнім.

Після панахиди за загиблими новітніми Героями України 60-літня пані Ольга, мати двох синів, витирає сльози. Тремтливим голосом розповідає Радіо Свобода, що кожного року приїздить на свято, але цього разу у неї інші почуття – жаль, тривога і великі переживання.

«Молюся, щоб ми жили у вільній Україні, ми віримо, що Бог вислухає наші молитви, бо ми грішні, але й терпіння у нас велике. Якщо всі разом будемо молитися за тих, хто не молиться ще, то дочекаємося того дня, коли будемо жити в мирі і всі разом у соборній Україні», – сподівається пані Ольга, яка працює в Італії понад 10 років.
Під час панахиди перед меморіальною стелою пам’яті Небесної сотні, Рим, 11 травня 2014 року
Під час панахиди перед меморіальною стелою пам’яті Небесної сотні, Рим, 11 травня 2014 року
Пошанування мощів святих

Вона, як і решта присутніх земляків, молилася за мир і спокій на батьківщині перед мощами святих пап Івана Павла II та Івана XXIII. Реліквії, виставлені у соборі святої Софії, були саме ті, що й на церемонії канонізації святих два тижні тому. Ватикан із ваганнями, а таки надав винятковий дозвіл на виставлення мощів у найбільшому українському греко-католицькому храмі Італії.

«Оскільки наша громада в Римі є чисельною, ми маємо тут три парафії УГКЦ, а по всій Італії понад 140 релігійних спільнот, oтож Ватикан, взявши це до уваги, позитивно відгукнувся на наше прохання», – розповів Радіо Свобода отець Теодосій Роман Грень, редактор українського відділу «Радіо Ватикан».

Зазвичай на День матері подвір’я храму і прилегла галявина вщент заповнені людьми. Приїздять численні автобуси з різних міст Італії, а голоси львівських артистів чуються в сусідніх кварталах. Цієї неділі було не так багатолюдно: зібралися переважно римські українці, концерт відбувся без співаків із України, розважали публіку місцеві дитячі колективи.

«Свято – нагода для очищення»

Організатори кажуть, що й думки не було скасовувати свято цього року. Ба більше, його вирішили наповнити новим змістом.

«Сьогодні на свято прийшли багато людей. Може, тому, що не заплановані традиційні забави, танці, то здається, що людей менше. Але саме таким чином ми хотіли показати, що для нашого народу це є нагода очищення, сподівання на нове суспільство, коли кров убієнних людей може очистити нас від того всього зла», – сказав Радіо Свобода апостольський візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії Діонісій Ляхович.

З ініціативи преосвященного владики цьогорічне свято присвятили Матерям Небесної сотні. Владика Діонісій очолив панахиду за жертвами Майдану і згадав тих матерів, які втратили своїх дітей.

Солідарність із Матерями Небесної сотні

Із думкою про цих жінок створила свою картину і мисткиня зі Львівської області Ольга Романишин. Її колаж із природних матеріалів із посвятою Небесній сотні – одна із ключових картин на виставці, що розгорнулася в одному з приміщень українського культурно-релігійного осередку на вулиці Боччеа.
Мисткиня Ольга Романишин на виставці своїх картин у Римі
Мисткиня Ольга Романишин на виставці своїх картин у Римі

«На картині я зобразила Матір Божу, яка плаче і закликає: «Діти мої, не стріляйте!» Я зобразила два прапори – український і російський, зобразила кордон, де кров і хрести, і підписала, що то є жалоба для наших матерів. Пелюстки квіток на картині – то душі загиблих хлопців», – розповідає Радіо Свобода Ольга Романишин.
Картина Ольги Романишин, присвячена Небесній сотні
Картина Ольги Романишин, присвячена Небесній сотні

Творчі роботи, а їх уже понад сорок, жінка створює у вільний час, однак каже, що це для неї не хобі, «а порив душі». «Я хотіла показати, що я не та Оля, котра прибирає, а я інша», – додає пані Романишин, мати трьох дітей і бабуся чотирьох онуків. Свої останні роботи і навіть поетичні твори вона присвячує кривавим подіям на батьківщині.

«Плаче-стогне в чужині спрацьована Мати, Москва хоче Україну на шматки порвати», – цитує жінка свій вірш «Плач матері».

Так українські матері в Італії висловлюють свою солідарність матерям Небесної сотні. І одні, й інші моляться та сподіваються, що наступний День матері як в Італії, так і в Україні принесе їм більше приводів для радості.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG