Доступність посилання

ТОП новини

В пам'ять про жертви депортації 1944 року кримські татари піднялися на Чатирдаг


Кримські татари піднялися на Чатир-Даг
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00
Сімферополь – Кримські татари вшанували пам'ять жертв депортації, піднявшись на одну з найвищих гір Криму – Чатирдаг. Акція стала традиційною серед заходів, які щороку проводяться до Дня жалоби і скорботи 18 травня.

«Сходження на Чатирдаг» проводиться вже вп’яте, але саме цього року акція зібрала рекордну кількість учасників – більше двох тисяч чоловік.

Сьогодні, в основному, молодь підіймається на нашу величну гору – Чатирдаг, щоб показати світові, що наша нація єдина
Руслан Мемет
«Сьогодні, в основному, молодь підіймається на нашу величну гору – Чатирдаг, щоб показати світові, що наша нація єдина. Навіть якщо когось немає сьогодні, то дуже велика частина молоді починає усвідомлювати, хто вона є і звідки», – каже молодий активіст Руслан Мемет.

В акції брали участь і діти, і літні люди


Організаторами заходу виступили Меджліс кримськотатарського народу, Кримська федерація національної боротьби «Куреш», а також громадські організації кримської молоді.

– «Ми прийшли сюди, щоб вшанувати пам’ять тих, кого було депортовано у 1944 – му році».
– «Чотири року тому на Чатирдаг зібралося 500 людей, а сьогодні дві тисячі людей. Все більше і більше молоді приєднується до нас».
– Піднятися на таку височінь – це важко, але коли ти бачиш цю дивовижну природу, ти долаєш себе і свою слабкість, твоє серце розуміє, чого варта така Батьківщина, – коментують молоді кримські татари – учасники акції.

Серед тих, хто підкорив 1527 метрів над рівнем моря, були також і діти, і літні люди. Мешканець Сімферополя Шевкет Халілов каже, що забув про свої 74 роки, коли побачив, скільки молоді зібралося.

Бачу гору, бачу народ. Милуюся кримською природою, бачу молодь. Моє серце пишається. Такі акції треба проводити щороку, вони доводять нашу єдність
Шевкет Халілов
«Бачу гору, бачу народ. Милуюся кримською природою, бачу молодь. Моє серце пишається. Такі акції треба проводити щороку, вони доводять нашу єдність», – сказав один з найстарших учасників сходження на Чатирдаг.

Смаїлові Бекіру сьогодні вже 86. Навіть спираючись на палицю, він не захотів в цей день лишатися вдома. Депортацію він пам’ятає дуже добре і каже, що молоді, яка йде на такі акції потрібно не забувати і про рідну мову, яка знаходиться на межі зникнення.

Жовто – блакитний прапор на вершині та ФСБ у підніжжя гори

Перед початком акції на Ангарському перевалі невідомі люди почали записувати номери машин кримських татар, які приїхали для участі в акції. Про це Радіо Свобода розповів свідок цієї події Тимур.

«Поставив машину і помітив, що невідомий чоловік з відеокамерою почав обходити усі машини та фіксувати їх на камеру. Я попросив його показати посвідчення, якщо він співробітник якихось органів. Він не відповів на це запитання, а швидко ретирувався. На мій погляд, це скоріш за все із контролюючих органів, це ФСБ», – вважає учасник акції.

Учасники також помітили, що невідомий з камерою був не один, з ним були ще два чоловіки у штатському, а скоро всі вони сіли у машину, де також знаходився чоловік у формі російської поліції. На думку учасників, не виключено, що тепер їм слід чекати на повістки до суду та готуватися до штрафів, як це сталося з тими, хто раніше брав участь у мирних акціях протесту проти заборони в’їзду в Крим Мустафі Джемілєву.

Під час сходження присутні скандували: «Міллет! Ватан! Кирим!», що означає «Народ! Батьківщина! Крим», а також «Слава кримськотатарському народу!», «Слава Україні!».

Піднявшись на гору, кримські татари встановили на вершині національний прапор – блакитний стяг із золотою тамгою і провели намаз та дуа - молитву в пам'ять про загиблих під час депортації. Фінальною точкою заходу стало виконання національного гімну кримських татар – «Ант еткенмен» («Я поклявся»).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG