Доступність посилання

ТОП новини

В ОБСЄ хочуть призначити посередника для українських переговорів


Дідьє Буркгальтер
Дідьє Буркгальтер
План дій ОБСЄ для нормалізації ситуації в Україні сьогодні у Брюсселі на Раді міністрів закордонних справ ЄС представить нинішній голова ОБСЄ, президент Швейцарії Дідьє Буркгальтер.

«Ця дорожня карта містить чотири конкретні пункти. Це – припинення насилля, роззброєння, організація національного діалогу і проведення виборів 25 травня. Ми не витрачаємо часу на довгі документи, з аналізом й угодами щодо кожного слова. Сьогодні ми продемонструємо, що наші пропозиції конкретизуються», – заявив у Брюсселі голова ОБСЄ.

Зокрема, планується призначити відповідального, особу, яка буде виконувати функції посередника від ОБСЄ в українському національному діалозі, пояснює Буркгальтер.

«Сподіваємося, що Київ теж протягом наступних годин обере такого посередника. Однак, очевидно, що все це відбувається із труднощами», – додає голова ОБСЄ.

За його словами, так званий «референдум» на сході України суперечить положенням пропонованої «дорожньої карти».

«Це, до того ж, ускладнює ситуацію. Для декого цей «референдум» є відвертою провокацією, він збільшує розрив і розбіжності між сторонами. Водночас президентські вибори 25 травня – це основний елемент для стабілізації України. Ми повинні зробити все для того, щоб вони відбулися у якомога позитивнішій атмосфері», – заявив Буркгальтер.

Сьогодні у Брюсселі відбувається засідання Ради міністрів ЄС, на якому першим пунктом стоїть українська ситуація. Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, прибуваючи на засідання, практично кожен із голів дипломатичних відомств заявив про нелегітимність і невизнання проведеного на українському сході «референдуму». «Мова йде про підробні дані підробного референдуму», – так формулює недільні голосування шведський міністр закордонних справ Карл Більдт.

Голови європейських МЗС зауважують, що мають намір розширити список осіб, на яких будуть накладені візові й майнові санкції. Нинішній «чорний список» людей, причетних до анексії Криму, військового втручання і поширення сепаратизму в Україні налічує 48 осіб.
XS
SM
MD
LG