Доступність посилання

ТОП новини

МЗС: Кремль прямо заохочує нелегітимні дії


Будівля МЗС України
Будівля МЗС України
Кремль, заявляючи про сподівання на «практичну реалізацію підсумків референдумів» у Донецькій та Луганській областях, прямо заохочує нелегітимні дії, заявило сьогодні Міністерство закордонних справ України.

Висловлюючи «повагу» до заходів, які відбулися в умовах терору бойовиків, російська сторона визнає прийнятність для себе практики залякування людей, неприхованих фальсифікацій та зневаги до будь-яких демократичних процедур. Це суперечить усім загальновизнаним міжнародним принципам і стандартам, мовиться в заяві.

Росія вдається до чергових маніпуляцій із так званими «референдумами», чим знову вводить в оману міжнародне співтовариство, а коментарі, висловлені Кремлем стосовно цих «референдумів», жодним чином не сприяють деескалації становища, заявляють в МЗС.

«Така практика маніпуляцій на настроях людей ніколи не буде прийнятною для України. Наших громадян натомість цікавить справжній діалог, в центрі якого стоять не питання зміни кордонів, а реальні й болючі соціальні, економічні та політичні проблеми», – заявляють у Києві.

«Уряд України вкотре підтверджує відданість справі національного діалогу єдності, який охоплюватиме всіх людей доброї волі з усіх регіонів нашої держави. З цією метою в нашій державі буде розпочато масштабний проект «круглих столів», який дозволить усім почути один одного і порозумітися на основі закону і демократичних цінностей», – мовиться в заяві.

Раніше сьогодні у прес-службі президента Росії заявили, що «поважають волевиявлення народу» на так званому «референдумі», який учора проводили проросійські сепаратисти в частинах Донецької і Луганської областей, і що українська влада має провести переговори з проросійськими сепаратистами за «результатами» цих «референдумів». Увечері цей текст практично дослівно повторили і в заяві МЗС Росії.

У деяких частинах Донецької й Луганської областей, які нині контролюють збройні проросійські сепаратисти з угруповань «Донецька народна республіка» й «Луганська народна республіка», намагалися вчора провести незаконні «референдуми» щодо «незалежності» цих територій, а відтак оголосили про «велику явку виборців» і майже 90-відсоткові «результати» за таку «незалежність». Україна й держави світу та міжнародні об’єднання вже заявляли, що ці заходи незаконні й нелегітимні, і їхнє проведення не має ніяких наслідків. Натомість Росія надала цим заходам щонайширшу інформаційну і, як вважають, і фінансову й організаційну підтримку – попри те, що її президент Володимир Путін на словах закликав сепаратистів відкласти ці «референдуми».
XS
SM
MD
LG