Доступність посилання

ТОП новини

Зараз немає важливішої політики, ніж та, яка стосується України – заступник держсекретаря США


Санкції США та ЄС проти Росії працюють – заступник держсекретаря США
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:07:26 0:00

Санкції США та ЄС проти Росії працюють – Стенґел

Київ – У боротьбі за майбутнє України у Вашингтоні відмовилися від мови дипломатії. Про це Радіо Свобода заявив Річард Стенґел. Адже коли ідеться про життя людей та існування цілої країни, доводиться користуватися іншими засобами. Як сказав колишній головний редактор журналу Time, а нині чиновник, Америка зробить все від неї залежне, щоб вибори в Україні пройшли чесно, вільно і не були оскаржені.

– Чи важко говорити дипломатичною мовою, коли йдеться про життя людей (як сьогодні на Сході України), особливо після Вашої журналістської кар’єри?

Президент і державний секретар США відмовились від мови дипломатії, підтримуючи український народ, який бореться за своє майбутнє

– Коли ідеться про життя і смерть, у моменти, коли люди обирають своє майбутнє, складно залишатися дипломатичним. Адже ідеться про такі чутливі речі. Тож президент і державний секретар США відмовились від мови дипломатії, підтримуючи український народ, який бореться за своє майбутнє.

– Якими зараз є головні засоби громадської дипломатії і як їх використовують зараз, впродовж російсько-українського конфлікту?
Зараз немає важливішої політики, ніж та, яка стосується України


– Як очільник офісу публічної дипломатії у державному департаменті, я би хотів бачити дипломатію ближчою до політики. Зараз немає важливішої політики, ніж та, яка стосується України. Тож я намагаюся використати усі засоби публічної дипломатії, щоб посприяти проведенню президентських виборів в Україні 25 травня, щоб український народ зміг обрати своє майбутнє.
Річард Стенґел
Річард Стенґел


– Деякі експерти кажуть, що адміністрація Обами не звертає необхідної уваги на високу популярність сепаратистських ідей на Сході. Як би Ви прокоментували це?

– Це, звичайно, складна ситуація. Однак, на вільних і чесних виборах у людей є можливість виразити і загальну точку зору, і точку зору меншості. Американська конституція захищає погляди меншин і непопулярні точки зору. І вибори в Україні представлять погляди всіх її мешканців.

– А який розвиток подій в Україні може вплинути на те, що Америка не визнає вибори в Україні такими, що відбулися?
Ми хочемо, щоб вибори були чесними і вільними, ми хочемо визнати їх. Водночас, ми як ніхто знаємо, що і демократичні вибори мають недоліки, вони не бувають досконалими
– Послухайте, я тут для того, щоб допомогти процесу виборів. Ми хочемо, щоб вибори були чесними і вільними, ми хочемо визнати їх. Водночас, ми як ніхто знаємо, що і демократичні вибори мають недоліки, вони не бувають досконалими. Ми знаємо, що вони не будуть ідеальними, але ми сподіваюся, що вони будуть прийнятними.

Я думаю, що стабільні, вільні, відкриті вибори, які б не оскаржували, і які дозволили б усім виразити свої прагнення, включаючи меншини, – це великий виклик. Уряд Америки працює з Україною, щоб такими вибори в Україні і були. І ми віримо, що так і буде. Від США буде багато спостерігачів – що більше, то краще, і також ми помагатимемо в технічних деталях і у всіх інших аспектах.

– Чи працюють, на Вашу думку, санкції, запроваджені США та ЄС?

– Я думаю, санкції працюють. І я думаю, санкції, створені, щоб бути відповідними до дій, на які вони реагують. Як сказав президент США та держсекретар, є потенціал для більш жорстких каральних санкцій і заходів – якщо Росія продовжуватиме порушувати територіальну цілісність України і втручатиметься в процес виборів.
Річард Стенґел
Річард Стенґел
– Тобто Ви вважаєте, що санкції зараз є відповідними ситуації?

– Так, санкції є відповідними до того, що наразі відбувається.

– Згідно з опитуваннями, більшість росіян довіряють державним медіа. Така сама ситуація і з деякими українцями, особливо російськомовними, на сході країни, але не тільки. Чи може Захід боротися з російською пропагандою?
Ми засуджуємо відсутність в Росії не лише свободи слова, але й доступу до вільних медіа. Російські ЗМІ часто не зв’язані правдою чи зв’язком з реальністю
– Ми засуджуємо відсутність в Росії не лише свободи слова, але й доступу до вільних медіа. На своїй роботі я бачив силу і ефективність російської пропаганди, її здатності нав’язати свою точку зору. Російські ЗМІ часто не зв’язані правдою чи зв’язком з реальністю. А з цим завжди важко боротися. Адже ми віримо, що маємо лишатися вірними правді і реальності. І такий підхід врешті-решт тріумфуватиме. Але поки що нам важко.

– Це дійсно важко. Після заяви держсекретаря Джона Керрі, який назвав канал Russia Today «рупором пропаганди» і вашим блогом, де ви звинувачуєте цей же канал в «кампанії дезінформації» в інтернеті розгорнулася ціла дискусія. Чи впливають такі звинувачення на Росію як державу та на російські ЗМІ? Чи вони відповідатимуть, що непричетні до цього?
Пропаганда полягає в тому, що є наперед визначена, «ідеологічно правильна» точка зору. І тоді для неї знаходять докази – правдиві чи ні. Ось як діють російські ЗМІ
– Росія відповідає так, як хоче. Пропаганда полягає в тому, що є наперед визначена, «ідеологічно правильна» точка зору. І тоді для неї знаходять докази – правдиві чи ні. Ось як діють російські ЗМІ. Вільні ж ЗМІ не мають якоїсь конкретної точки зору яку б вони хотіли ствердити. Вони спостерігають за дійсністю і звітують про неї, як є. Навіть тоді, коли речі не є такими, як би нам хотілося. Але вільна, об’єктивна журналістика без лестощів – це те, що ми просуваємо.

– Але як в такій ситуації США планують розвивати відносини з Росією? Раніше ми говорили з Вами про Холодну війну, невже до неї близько?

– Як сказав президент Обама, для вирішення ситуації в Україні є лише дипломатичний шлях. В нас є багато сфер співпраці з Росією, починаючи від ядерного роззброєння. Ми намагаємося в найефективніший спосіб просувати наші погляди в тих галузях, де ми співпрацюємо. А там, де виникають проблеми ми їх піднімаємо і кажемо про них. Так, як кажемо про Східну Україну.

– Тобто в якихось галузях Ви продовжуєте співпрацю, а в якихось – ні?

– Ми хотіли б співпрацювати з Росією в усіх сферах, ми думаємо, що співпраця – це шлях до вирішення цих всіх складних ситуацій. Ми сподіваємося що існує дипломатичний шлях співпраці.

– Чи вперше Ви в Україні? Які Ваші враження – чи цього Ви очікували?
Це спокійне мирне місто, а не «знищене місто в облозі», як це показують деякі російські медіа
– Я вперше в Україні. Сьогодні другий день, і все було чарівно. І в контексті боротьби з нерозумінням і неправдою – я хочу сказати, що люди в Києві займаються своїми справами, сидять в кав’ярнях у прекрасний весняний день. Це спокійне мирне місто, а не «знищене місто в облозі», як це показують деякі російські медіа. Це не має нічого спільного з правдою.

Я зустрів тут прекрасних людей – з уряду і громадських активістів. Усі вони палко вірять в майбутнє України і важливість того що українці самі визначатимуть своє майбутнє.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG