Доступність посилання

ТОП новини

Туск захистив Україну від прем’єра Угорщини


Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск
Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск
Угорщина порушує питання гарантій прав угорської меншини в Україні, оскільки «немає гарантій, що там буде утверджена демократична влада». Крім того, не лише Росія, а й Україна є викликом для Європи. Про це заявив прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан під час дискусії в рамках Форуму глобальної безпеки, який проходить цими днями у столиці Словаччини Братиславі. Цей міжнародний форум унаочнив розбіжності в оцінках конфлікту України та Росії, які існують усередині ЄС навіть з-поміж країн Центральної Європи. Так, польський прем’єр-міністр Дональд Туск порадив угорському колезі не повторювати генеральну лінію російської пропаганди, а ЄС – відмовитися від лицемірства в оцінках ситуації в Україні. На думку експертів, сьогодні стає явною розділеність Європи. Як наслідок – Росії вдається поширювати на міжнародному рівні тези про неспроможність України функціонувати як повноцінна держава.

Угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан, виступаючи у Братиславі на дискусії за участі всіх чотирьох прем’єр-міністрів країн «Вишеградської четвірки», поставив під сумнів здатність нового керівництва України побудувати демократичну державу, в зв’язку з чим він вважає цілком легітимно порушувати питання гарантій прав для угорської меншини, яка проживає в українському Закарпатті.

«Якщо нове керівництво України не спроможне інтегрувати ці національні громади, як воно об’єднає країну?» – риторично запитав Орбан.

Він відзначив, що не бачить якогось конкретного плану економічного розвитку України. За таких обставин ЄС доведеться платити за те, щоб Україна могла вирішувати свої проблеми. За словами очільника угорського уряду, викликом є не лише політика Росії, але й Україна сама по собі.

При цьому він наголосив, що угорці України самі мають вирішувати, які правові механізми використати для захисту своїх прав, а нова Україна має бути демократичною державою.

Віктор Орбан навів приклад скасування Верховною Радою мовного закону, який гарантував мовам меншин статус регіональних, одразу після перемоги Майдану. Це було сказано Орбаном попри те, що виконувач обов’язків президента Олександр Турчинов ветував це рішення депутатів і згаданий закон є чинним.

Угорський прем’єр також наголосив на важливості економічної співпраці ЄС, зокрема Центральної Європи, та Росії, зауваживши, що Центральна Європа повинна мати свою частку вигоди від тісної економічної співпраці з Росією.

Найбільшим супротивником солідарності Європи є лицемірство – Туск
Проблема – не український націоналізм, а агресія Росії
Дональд Туск

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск, який також брав участь у дискусії, у відповідь на коментарі Віктора Орбана щодо України зауважив, що не варто «висловлювати меседжі, які підтримують головну лінію російської пропаганди». За словами голови польського уряду, «проблема – не український націоналізм, а агресія Росії». Цими словами польський прем’єр зірвав аплодисменти аудиторії, присутньої на дискусії.
Всі бачать російських військових на Сході України, але дехто говорить про російськомовних протестувальників
Дональд Туск

«У європейській політиці лицемірство є найбільшим супротивником справжньої солідарності. Всі бачать анексію Криму Росією, але дехто воліє говорити про «референдум». Всі бачать російських військових на Сході України, але дехто говорить про російськомовних протестувальників», – заявив очільник польського уряду.

Офіційну владу України на Форумі представляла перший заступник міністра закордонних справ Наталя Галібаренко. У коментарі Радіо Свобода вона наголосила, що Україна нині опинилася в цілком іншій реальності, ніж країни Центральної Європи, які є членами ЄС та НАТО. Це реальність держави, яка зазнає зовнішньої агресії та окупації власної території. За цих умов вона сподівається на більшу підтримку ЄС.
Буде нерозумно для західних держав сподіватися, що, забравши Крим або дестабілізувавши Схід України, Росія на цьому зупиниться
Наталя Галібаренко

«Ми сподіваємося на більшу підтримку з боку західних країн, насамперед ЄС та США, тому що об’єктивно й це цілком очевидно, що Україна сама не зможе протидіяти тим загрозам, які є. Знову ж таки буде нерозумно й неправильно для західних держав сподіватися, що, забравши Крим або дестабілізувавши Схід України, Росія на цьому зупиниться», – заявила Наталія Галібаренко.

Вона також відзначила, що МЗС викликало для роз’яснень посла Угорщини у зв’язку з виступом Віктора Орбана в парламенті, в якому він заявив, що угорська меншина в Україні повинна отримати гарантії своїх прав, автономію та подвійне громадянство.

«Ми сказали одверто послу Угорщини, що не розраховували від такої дружньої країни отримати такий сигнал», ­– наголосила заступник міністра закордонних справ.

Захід не розуміє: це війна Росії не лише з Україною – Ілларіонов

Екс-радник Володимира Путіна Андрій Ілларіонов переконаний, що одна з головних проблем європейських політичних еліт полягає у тому, що вони не розуміють: те, що чинить режим Путіна, – це війна, й не лише України й Росії. Ідеться про протистояння Росії з англосаксонським світом та спроби режиму Путіна укласти союзницькі відносини принаймні з окремими країнами континентальної Європи й таким чином розділити її зсередини.

Як наслідок, як вважає експерт, не дивно, що окремі політичні лідери відкрито повторюють «лінію російської пропаганди». Одна з цілей цієї пропаганди, на думку Ілларіонова, домогтися того, щоб якомога більша кількість західних еліт взяла на озброєння тезу: Україна недієспроможна як держава. Водночас, він дотримується думки, що Путін не має наміру повторювати кримський сценарій «возз’єднання» з Росією на Донбасі.

«Значно розумніше залишити проросійських сепаратистів всередині України й використовувати їх як важіль впливу на неї за допомогою німецької дипломатії чи ОБСЄ, посадити їх за круглий стіл, щоб зробити Україну максимально вразливою зсередини», ­– переконаний Андрій Ілларіонов.

На його думку, санкції США та ЄС проти представників режиму Путіна не є ефективними. Американський політолог, засновник та керівник розвідувально-аналітичної організації Stratfor Джордж Фрідман дотримується ще категоричнішої думки: такі санкції застосовують тоді, коли насправді нічого не хочуть робити.
  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG