Доступність посилання

ТОП новини

Лавров: реверсні поставки газу зі Словаччини до України не порушують контракту


Сергій Лавров
Сергій Лавров
Підходи Словаччини до теми реверсу російського газу для України не суперечать домовленостям Братислави з «Газпромом» та російським урядом, заявив глава Міністерства закордонних справ Росії Сергій Лавров.

«Ми, безумовно, стежимо за обговоренням теми реверсу газу з країн, які купують його у «Газпрому», оскільки є відповідні міжурядові угоди, є контракти. І те, як до цього підійшло словацьке керівництво, абсолютно не порушує якихось домовленостей із «Газпромом» і з російським урядом», – сказав Лавров за підсумками переговорів зі словацьким колегою в Москві.

Як наголосив російський міністр, «тут жодних претензій немає».

Зі свого боку, глава МЗС Словаччини Мирослав Лайчак наголосив, що словацька сторона буде залучена саме до транспортування газу, переадресувавши питання закупівлі і вартості цього газу українській стороні та Єврокомісії.

Наприкінці минулого місяця український прем’єр Арсеній Яценюк заявив, що Київ і Братислава підписали меморандум про реверсне постачання газу в Україну.

За словами Яценюка, меморандум передбачає постачання до 8 мільярдів кубів газу на рік, але після певних досліджень ці обсяги можуть бути збільшені.

На сьогодні Україні доступні два реверсні напрямки постачання газу: через Польщу та Угорщину. Але обсяги прокачування палива цими коридорами незначні.

Росія встановила для України одну з найвищих цін на газ: майже 500 доларів за тисячу кубометрів. Дорожче газ купує лише Франція, яка платить 550 доларів за тисячу кубометрів.
XS
SM
MD
LG