Доступність посилання

ТОП новини

Українці відстояли у чергах за право голосувати «не вдома»


Черга на одній з територіальних виборчих комісій Києва, 19 травня 2014 року
Черга на одній з територіальних виборчих комісій Києва, 19 травня 2014 року
Київ – Понад 100 тисяч українців змінили місце голосування, значна частина з них – мешканці Донбасу і Криму, повідомляють у центрвиборчкомі. В окружних комісіях Києва – великі черги охочих голосувати не за місцем реєстрації, таку картину побачило 19 травня Радіо Свобода. У ЦВК запевняють, що проблема не в організації роботи комісій, а в бажанні українців оформлювати документи в останні дні. Останнім днем, коли можна визначитися з дільницею для голосування – було 19 травня.

У територіальній виборчій комісії №215, що на Троєщині в Києві – черга в кількадесят людей, які намагаються внести себе до списків виборців або змінити місце голосування. Ближче до вечора працівники державного реєстру помітно нервують, і обіцяють закрити комісію для відвідувачів до кінця робочого дня, бо мовляв, мають багато роботи з документами. Однак на вимогу численних охочих змінити місце голосування – продовжують приймати їх і далі.

Свідком такої картини став кореспондент Радіо Свобода. В територіальній комісії Шевченківського району черги набагато більші, в комісії №220 на Подолі – більше півсотні людей, і підходять нові, з’ясувало Радіо Свобода. Охочі голосувати не за місцем реєстрації чекають від півгодини до кількох годин, розповідають Радіо Свобода люди які стоять у черзі.

На цьогорічних виборах голосувати в іншому місці стало простіше: після змін до законодавства, для цього потрібен тільки паспорт та документ, який підтверджує перебування не за місцем реєстрації (довідка з роботи, документація щодо відрядження чи винаймання житла). Однак тим, кого з якоїсь причини немає в реєстрі виборців – відновити справедливість важче, з’ясувало Радіо Свобода.

Окружні комісії вносять до реєстру лише тих, хто живе на території округу. Тім, хто хотів змінити місце голосування, і не знайшов себе у списках – радять іти до суду. Кореспондент Радіо Свобода звернувся до Печерського районного суду Києва як звичайний виборець, і поцікавився як відновити себе в реєстрі виборців. Це безкоштовно, запевнили в канцелярії суду:

«Приходьте до нас та заповніть форму позову. Ви маєте вказати номер дільниці, на якій маєте намір голосувати. Також потрібен паспорт та документ-доказ того, що в день голосування ви будете в Києві. але ви маєте встигнути з позовом до 18.00», – попередили в суді.

Жахливі черги справляють враження організованого саботажу ­– експерт

Директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна вказує на погану організацію змін до Державного реєстру виборців. За ї словами, вона отримує численні скарги 19 травня про те, що люди не можуть змінити місце для голосування та внести зміни до реєстру. Найбільшою є проблема в українській столиці, вважає Ірина Бекешкіна.
В Києві – черги жахливі, просто безнадійні, персонал в районних адміністраціях поводиться на диво «нагло»
Ірина Бекешкіна
«В Києві – черги жахливі, просто безнадійні, персонал в районних адміністраціях поводиться на диво «нагло». Дзвонили на різні телеканали – вони вже озвірілі через ті дзвінки, бо таке відбувається по всьому місту. Враження організованого саботажу», – пише пані Бекешкіна у своїй сторінці у Facebook.

Зі свого боку, заступник керівника ЦВК Андрій Магера в коментарі Радіо Свобода зауважив, що проблема не так в організації роботи комісій, як у звичках самих українців. Зазвичай вони намагаються змінити місце для голосування в останні дні, пояснює Магера.
Ті, хто мав велике бажання змінити місце голосування – досяг своєї мети. Люди створюють черги в останні дні – ця ситуація повторюється на кожних виборах
Андрій Магера
«Ті, хто мав велике бажання змінити місце голосування – досяг своєї мети. Люди створюють черги в останні дні – ця ситуація повторюється на кожних виборах, тому працівники Держреєстру наприкінці працювали дуже напружено, – зауважує посадовець. –Хоча ми за кілька тижнів попереджали, закликали людей прийти і уточнити списки, або ж змінити місце голосування».

За словами Андрія Магери, до кінця дня 19 травня встигли змінити місце голосування понад 100 тисяч українців. Значна частина з них – мешканці Донбасу та Криму. Ці дані є попередніми, вказує представник ЦВК, точна статистика з’явиться ближче до дня виборів.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG