Доступність посилання

ТОП новини

Президентські вибори в один тур – роз’єднання чи «шлях Салазара»?


©Shutterstock
©Shutterstock
Київ – Президентські вибори в один тур заощадять державі півмільярда гривень, повідомив Мінфін України. Не лише на економічних, а й політичних перевагах швидкого завершення виборів наполягають деякі політологи. Натомість інші експерти зазначають, що для якомога більшої легітимності наступного глави держави потрібна повноцінна кампанія у два тури.

За попередніми розрахунками Центральної виборчої комісії України, у разі проведення виборів президента в один тур економія коштів держбюджету сягне близько 500 мільйонів гривень. Про це йдеться у повідомленні Мінфіну. За інформацією міністра фінансів Олександра Шлапака, на проведення виборів цьогорічний державний кошторис передбачив понад мільярд гривень. Тобто, якщо не розтягувати кампанію на два тури, вдасться заощадити половину передбачених на це коштів.

Перший тур нинішніх президентських виборів призначений на 25 травня. ЦВК має десять днів для встановлення його результатів і якщо жоден кандидат не набере більше половини голосів, то другий тур за участі двох лідерів перегонів має відбутися 15 червня.

«Не варто голосувати за дрібних кандидатів»

Зараз ситуація для України є критичною, зазначив Радіо Свобода політолог, історик Олександр Палій. Після втечі Віктора Януковича і продовження агресії з боку Росії розтягувати виборчу кампанію на додаткові три тижні «безглуздо» і «безвідповідально». До того ж, за даними соціологів, один із кандидатів має шанси вже в першому турі набрати більше 50 відсотків. Якщо ці шанси вдасться втілити, то без будь-яких законодавчих змін Україна швидко отримає нового керівника. І при цьому його легітимність буде більшою, ніж після перемоги в два тури, вважає Олександр Палій.

Для України треба не показувати оригінальність, голосуючи за дрібних кандидатів по 3-5% рейтингу, а треба консолідовано об’єднатися
Олександр Палій
«Для України, для українського суспільства якщо вони хочу демонструвати свою зрілість, треба не показувати оригінальність, голосуючи за дрібних кандидатів по 3-5% рейтингу. А треба консолідовано об’єднатися і зробити крок до якомога швидшого становлення і обрання влади», – підкреслив Олександр Палій.

«Такий виборчий досвід використовували Муссоліні й Салазар»

Інший політичний експерт – Віктор Небоженко – навпаки, переконує, що здобуття посади у запеклішій боротьбі саме у два тури зробить новообраного главу української держави легітимнішим. Це важливо не лише для міжнародного визнання, а й тому, що повноваження президента України тепер є меншими. Навіщо ж їх послаблювати перемогою лише в одне голосування, запитує цей політолог. Не переконують Віктора Небоженка і аргументи економічної доцільності. Він наводить приклади радянського минулого України, коли теж не було зайвих виборів і обирали не керівника республіки (про це не могло бути й мови), а депутатів швидко і без зайвих витрат. Такий же виборчий досвід використовували диктатори Італії та Португалії Беніто Муссоліні й Антоніу де Олівейра Салазар.

Португалія є не настільки заможною державою, щоб дозволити собі постійно вибори». Ось таким шляхом взагалі-то йдемо і ми
Віктор Небоженко
«Португальський диктатор Салазар страшенно полюбляв цей аргумент – «Португалія є не настільки заможною державою, щоб дозволити собі постійно вибори». Ось таким шляхом взагалі-то йдемо і ми», – стверджує Віктор Небоженко.

У повідомленні глави Мінфіну України Олександра Шлапака також йдеться про те, що фінансування видатків на підготовку і проведення виборів президента і місцевих виборів здійснюють вчасно – затримок немає.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG