Доступність посилання

ТОП новини

СБУ: російські телеканали використовують «25-й кадр» у новинах про Україну


Фахівці СБУ виявили використання російськими телеканалами забороненої міжнародним законодавством маніпулятивної технології, так званого «25-го кадру», у новинних сюжетах про Україну. Про це повідомила речниця Служби безпеки України Марина Остапенко.

«Наші фахівці проводили дослідження – два місяці вивчали телеканали, телеефіри Росії, зокрема телеканалу «Росія 24». І є беззаперечні докази того, що російські ЗМІ вдаються до небезпечного психологічного впливу, який формує негативні думки. Ці методи заборонені і російським, і міжнародним законодавством – використання так званого «25-го кадру», – сказала Остапенко.

На брифінгу були продемонстровані кілька розкадровок новин російських телеканалів щодо подій в Україні, на яких під час стоп-кадру видно написи «убивают бандиты», «Правий сектор убивает», «Правий сектор – каратели», «Национальная гвардия – убийцы».

Крім того, СБУ встановила, що російські телеканали використовують й інші методи впливу на глядачів, зокрема поширюють напівправду, посилаються на якісь інформовані джерела, показують деталізовані сцени вбивств і насильства й намагаються емоційно впливати на глядача.

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення України раніше через суд домоглась зупинення трансляції чотирьох російських телеканалів – «Первый канал. Всемирная сеть», «НТВ-Мир», «Россия 24», «РТР Планета». Як зазначають фахівці, ці канали порушують законодавство України та європейську конвенцію про транскордонне телебачення.
XS
SM
MD
LG