Доступність посилання

ТОП новини

Україна пропонує Європі купувати газ на українсько-російському кордоні – Яценюк


Україна пропонує Європі купувати природний газ на українсько-російському кордоні. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Кабінету міністрів з посиланням на прем’єра України Арсенія Яценюка.

«Пропонуємо перенести точку прийому російського природного газу на російсько-український кордон і підписати нові відповідні договори, які дозволять європейським газовим компаніям використовувати вільні потужності українських підземних сховищ газу в загальних інтересах енергетичної безпеки», – йдеться в повідомленні.

Яценюк заявив, «що незважаючи на докладені Україною та Європейським союзом зусилля, російська сторона не демонструє готовності до врегулювання питання постачання природного газу з Росії в Україну та до країн ЄС».

Також у повідомленні наголошується, що Україна як учасниця Європейської енергетичної хартії і Енергетичного співтовариства офіційно заявляє про необхідність спільної модернізації і експлуатації української газотранспортної системи, включаючи підземні газосховища, українською державою із залученням інвесторів з ЄС і США. «Окремо зазначаємо, що Росія не є стороною згаданих міжнародних інструментів, які встановлюють прозорі правила забезпечення енергетичної безпеки європейського континенту», – йдеться в повідомленні.

«Газпром» раніше заявив про переведення України на передоплату за газ через борг у понад 3,4 мільярда доларів.

Україна визнає наявність боргу в 2,2 мільярда доларів за поставки газу, що здійснювалися до 1 квітня 2014 року, і готова сплатити його в 10-денний термін тільки після зниження «Газпромом» ціни на газ до 268,5 долара за тисячу кубів.
XS
SM
MD
LG