Доступність посилання

ТОП новини

Чи зможе Росія від’єднатися від світу?


Досить принижень і залякувань, говорить Кремль і готує населення Росії до того, що у відповідь на санкції заходу Росія сама накладе на нього свої санкції та від’єднається від західного світу. Керівництво Росії говорить про запровадження власної кредитної системи, російського Інтернету, і навіть власного пісенного конкурсу на зразок «Євробачення». Але чи вдасться Росії заспівати соло на сучасній світовій сцені?

Перемога співачки Кончіти з Австрії на пісенному конкурсі «Євробачення» остаточно переконала російських консерваторів: захід для Росії – не партнер. Росії потрібно вибудовувати власну цивілізацію. Тож тепер і інтернет, і GPS,і Visa й MasterCard, і рейтингові агентства, і космічна програма, і навіть «Євробачення» в Росії будуть свої.

Передували цьому сміливому рішенню тижні тиску з боку США та Євросоюзу щодо агресії Росії проти України. Але в очах російських правих консерваторів, і Україна – також цивілізаційне питання. Вони просто намагаються врятувати братів-слов’ян від згубного впливу. Ті, однак, знову ж таки, під тим впливом Заходу, пручаються.

Але понад два десятиліття без «залізної завіси» не минули даремно і для самої Росії. Російські компанії покладаються на західні технології, і відмова таких гігантів, як Siemens, E.ON, Morgan Stanley, and PepsiCo від участі в економічному форумі в Санкт-Петербурзі означає для Кремля втрату майже 4 мільярдів доларів у потенційних інвестиціях.

Нагода зайнятися розвитком власних технологій

Деякі експерти вважають, що заклик до ізоляції Росії не слід сприймати буквально. Економічний консультант з Москви Кріс Віфер не вірить, що Росія зможе повністю від’єднатися від світу, а заклик влади стане лише приводом звернутися до питань технологій, в яких Росія дійсно відставала.

«Гадаю, що серйознішим наслідком буде те, що Росія уважніше подивиться на розвиток таких сфер, як фінансові трансакції, технології, ймовірно, продукти харчування та сільське господарство. Розвивати ці сфери було вже давно на часі», – вважає експерт із Москви.

Колишній голова підкомітету російської Думи з питань банківського сектору, а тепер фінансовий омбудсман Павло Медведєв говорить, що Росія могла б самостійно керувати своїм кредитним ринком, але навчитися цього все одно потрібно буде у західних компаній.

«Ми візьмемо «чужі» комп’ютери, «чуже» програмне забезпечення, проведемо консультації, як ми вже робимо регулярно, з «чужими» експертами. Але тоді це буде наш бізнес, і це чудово. Він буде конкурувати з Visa, і змусить Visa зробити свої послуги дешевше. Якщо це те, про що ми говоримо, то я можу це тільки вітати», – говорить представник російської влади.

На думку західного консультанта, ця кампанія з самостійністю не є першою, і не буде останньою. Як вважає Кріс Віффер, російська влада забуде про неї відразу ж після того, як напруженість впаде. Адже якщо ідеологічну «залізну завісу» влада ще зможе спробувати нав’язати суспільству, то позбавити росіян їхніх споживацьких звичок буде набагато складніше.

Матеріал підготували Марія Щур, Daisy Sindelar та Sergei Seninsky.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG