Доступність посилання

ТОП новини

Дві третини Донбасу ще мають шанс проголосувати – ЦВК


Використані дані кореспондентів Радіо Свобода, КВУ, МВС, ЦВК, Батальону «Донбас», місцевих медіа (клікніть, щоб розгорнути повністю)
Використані дані кореспондентів Радіо Свобода, КВУ, МВС, ЦВК, Батальону «Донбас», місцевих медіа (клікніть, щоб розгорнути повністю)
Київ – Третина окружних комісій Донбасу заблоковані озброєними сепаратистами, і вибори в цих округах навряд чи відбудуться, констатують в ЦВК. У відомстві запевняють, що вже звернулися за допомогою до силовиків щодо всіх випадків загрози безпеці комісій. Між тим, на півночі Луганщини та на сході Донеччини проукраїнські сили контролюють міста і селища, й обіцяють, що вибори тут відбудуться.

Близько половини округів та дільниць Донецька можуть не працювати в день виборів, повідомляють місцеві журналісти. Олександр Клюжев, керівник аналітичних програм Донецької обласної організації Комітету виборців України розповів про загрози, з якими стикаються організатори виборчого процесу на Донбасі.

«Дострокові президентські вибори на Донбасі під загрозою. Головна причина – напади озброєних людей на окружні виборчі комісії і захоплення у заручники їх членів. Решта окружкомів працює у напівпідпільних умовах. Члени дільничних комісій масово відмовляються від роботи на виборах», – зазначає Клюжев.

Частина окружкомів Донецька працюють лише завдяки тому, що змінили місце розташування та тримають його в таємниці. Їхні працівники кажуть, що частина їхніх колег відмовилися працювати, тому людей бракує, але ті, хто залишилися, готові проводити вибори, незважаючи ні на що.

«Не думаю, що голосувати прийде багато людей. Тому тих членів комісії, яких маємо – вистачить. Принаймні кворум у нас є», – розповіла член одної з дільничних комісій Донецька, яка просила не називати її прізвища.

Більшість виборців, яких Радіо Свобода опитало на вулицях Донецька, кажуть, що голосуватимуть на цьогорічних виборах президента, якщо їхня дільниця працюватиме.

Сепаратисти, які підтримують самопроголошену «Донецьку народну республіку», активно протидіють виборам. Щодня з’являється інформація про нові захоплені окружкоми та дільничі комісії, викрадення їхніх працівників та нищення обладнання.

Третина Донбасу – під контролем українських силовиків, і проголосує без проблем?

Подібна ситуація і в Луганській області. Керівник місцевого осередку комітету виборців України Олексій Светіков повідомив Радіо Свобода, що аграрна, північна частина області від Сватового до Старобільська – під контролем української міліції та військових, тож вибори там, скоріш за все, відбудуться.

Про повний контроль над цими районами звітував і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, який днями відвідав їх.

Також Светіков припускає, що частина промислових міст Луганщини так само зможе голосувати. Однак за останніми даними, окружні комісії в Лисичанську та Северодонецьку взяли під контроль озброєні сепаратисти (яких Генпрокуратура вже звинуватила в тероризмі). Керівники самопроголошеної «Луганської народної республіки» у середу на запитання місцевих журналістів, чи відбудуться вибори в Луганську, відповіли: «Що вам дорожче: життя чи вибори?».

Обидві окружні виборчі комісії Луганська заблоковані озброєними екстремістами, повідомляє місцевий кореспондент Радіо Свобода.

Загалом не можуть працювати через атаку російських бойовиків та сепаратистів близько третини окружкомів Донеччини та Луганщини. Такі останні підрахунки ЦВК наводить речник відомства Костянтин Хівренко.

«Центральна виборча комісія свого часу, за рішенням глави держави, утворила 12 виборчих округів у Луганській області та 22 – в Донецькій. Нині 13 із них – заблокували бойовики. Останню з них, 110-у окружну комісію 21 травня в обід зайняли озброєні сепаратисти та примусили працівників ОВК йти геть і на час виборів у приміщенні не з’являтися».

Костянтин Хівренко заявив, що окружні комісії на Донбасі недостатньо захищені від збройних нападів. Однак за його словами, після кожного звернення членів комісії про загрозу їхній безпеці ЦВК передає цю інформацію на реагування до СБУ та МВС. Хівренко повідомив, що в результаті частину окружкомів взяли під охорону силовики, але таких на Донбасі – меншість.

Водночас батальйон територіальної оборони «Донбас», який є добровольчим підрозділом МВС, днями взяв під контроль населені пункти Великоновосілківського, Добропільського, Олександрівського та Красноармійського районів на заході Донеччини. Керівник батальйону Семен Семенченко запевняє, що сепаратисти на цій території локалізовані, дільниці під збройною охороною, і вибори мають відбутися без особливих труднощів.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG