Доступність посилання

ТОП новини

Українські діти відпочиватимуть у «Молодій гвардії» замість «Артеку»


Київ – Міністерство соціальної політики шукає альтернативи оздоровчим таборам, що залишились в Криму після анексії півострова Росією. На думку міністра Людмили Денисової, можна або розвивати вже існуючі дитячі оздоровчі заклади на материковій Україні, або відкривати більше нових таборів при загальноосвітніх школах. Останній варіант не влаштовує Міністерство освіти. Там кажуть: оздоровити дитину під час канікул у шкільних стінах неможливо.

Дочка Оксани Дорошенко відпочивала в дитячому таборі «Артек» останні 4 роки. Дуже подобались клімат і море Криму. Проте цього року родині доведеться шукати нове місце для відпочинку. Оксана дуже боїться відправляти дочку до окупованого Криму.

«Варіанти відпочинку будемо шукати на Азовському морі, бо все-таки хотілося б, щоб дитя відпочивало на морі. Або піонер-табори уже в Карпатах. Хоча ми завжди і Карпати відвідували, але в цьому році Крим «відпадає», – додає Оксана Дорошенко.

Українські діти цього літа не відпочиватимуть у таборах Криму. Про це заявила міністр соціальної політики Людмила Денисова. За її словами, уряд не веде жодних переговорів із директорами дитячих таборів Криму.

Немає сенсу говорити про те, щоб направити туди дітей. Наші родини просто не відправлять, тому ми не спілкуємось
Людмила Денисова
«Немає сенсу говорити про те, щоб направити туди дітей. Наші родини просто не відправлять, тому ми не спілкуємось. Зараз вирішуємо питання по оздоровленню і відпочинку наших діточок на материковій частині Україні», – додає Людмила Денисова.

«Молода гвардія» стане новим «Артеком»

Новим «Артеком» може стати одеський табір «Молода гвардія». За словами міністра, якщо на його ремонт виділять кошти з бюджету, табір цілком може прийняти до 1,5 тисячі дітей за зміну.

«Зараз «Молода гвардія» може приймати на зміну 1100 діточок. Якщо ми, наприклад, відремонтуємо табір «Морський» – він зараз не працює, – то можна ще приймати за зміну 400 дітей», – додала вона.

Ще однією альтернативою звичним літнім таборам на морі чи березі річки можуть стати шкільні табори відпочинку, вважає Людмила Денисова.

«Наприклад, в Західній Україні є школи, на базі яких створюються такі табори. І ми думаємо, якщо це можливо, і в інших місцях зробити: просто поставити якісь там ліжка і оздоровлювати дітей, це було би дуже добре. Це тема не наша, це тема міністерства освіти, районних і міських адміністрацій», – додає міністр.

Шкільні табори не можуть оздоровити дітей

У Міністерстві освіти натомість наполягають, що не відповідають за шкільні дитячі табори відпочинку, адже вони не мають жодного відношення до освітнього процесу. Окрім того, шкільні табори не можуть стати повноцінною заміною дитячим оздоровчим закладам, наголошує начальник відділу позашкільної освіти, виховної роботи та захисту прав дитини Міністерства освіти Алла Середницька.

Кожна родина хотіла б, щоб дитина оздоровилась влітку, а не просто провела час під наглядом у шкільних стінах
Алла Середницька
«Повноцінний відпочинок, а тим більше оздоровлення, в таких таборах неможливе. Про це щороку нагадує Генеральна прокуратура, яка перевіряє. І батьки не завжди задоволені таким відпочинком. Кожна родина хотіла б, щоб дитина оздоровилась влітку, а не просто провела час під наглядом у шкільних стінах», – вважає Алла Середницька.

У Міністерстві соціальної політики тим часом визнають: головною проблемою у справі оздоровлення школярів є недостатнє фінансування дитячих таборів. Саме нестача коштів заважає відремонтувати старі та відкрити нові літні оздоровчі табори.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG