Доступність посилання

ТОП новини

Сенсація Канн – фільм «Плем’я» Мирослава Слабошпицького


Кадр із фільму «Плем'я» Слабошпицького
Кадр із фільму «Плем'я» Слабошпицького
Київ – Український режисер Мирослав Слабошпицький здобув одразу три нагороди «Тижня критики» з чотирьох можливих – включно з гран-прі – на цьогорічному Каннському кінофестивалі. Його дебютний фільм про глухонімих «Плем'я» – єдиний український фільм, який бере участь у конкурсних програмах цього року, і єдиний, який за 53-річну історію «Тижня критики» отримав таку кількість нагород. Фільм знятий мовою жестів, у ньому немає субтитрів і звукових діалогів. Це історія молодого хлопця, що приїжджає вчитися в інтернат для глухих, потрапляє в угрупування під назвою «Плем’я» і закохується в дівчину. Окрім вже отриманих нагород, «Плем’я» претендує і на нагороду «Золота камера» за кращий дебют – чи отримає фільм ще й цю нагороду, буде відомо під час церемонії закриття 67-го Каннського фестивалю 24 травня. Тим часом враженнями від вже здобутих перемог режисер поділився з Радіо Свобода.

– «Племя» – єдиний український фільм у програмі Канн цього року. З ким Ви змагалися і, як гадаєте, що допомогло отримати цю перемогу?
Мирослав Слабошпицький
Мирослав Слабошпицький
​– Тут було сім фільмів. Про нас знали менше. Фаворитами вважались американський і данський фільми. Але я, на жаль, не бачив жодного фільму в Каннах. Що допомогло виграти? Я думаю, хороший, унікальний, чудовий фільм.

– А як сприймали стрічку, які відгуки Ви вже встигли отримати?
Люди говорять різні приємні речі. Багато було і відгуків в іншомовній пресі

– Мене ловлять люди і говорять різні приємні речі. Багато було і відгуків в іншомовній пресі. Зокрема, газета Times опублікувала рецензію, де поставили фільму п’ять зірок.

– У Канни Ви приїхали не самі, а з виконавицею головної ролі Яною Новіковою з білоруського Гомеля. Як зустріли її і чи ділилась вона своїми враженнями?

– Яна була тут справжня зірка. У неї брали на вулиці люди автографи. Вона плакала на сцені вчора і це було дуже зворушливо. В неї тут всі просто закохалися. Взагалі на ролі претендували близько 300 людей. Це був складний процес, ми шукали якісь харизматичні персони. І ми дуже задоволені, адже кастинг – це 90% успіху.
Кадр із фільму «Плем'я» Слабошпицького
Кадр із фільму «Плем'я» Слабошпицького

– Ви кажете, що фільм «Племя» – це фільм не для глухих і не про глухих. Ви називаєте його пантомімою. Чому?
Це чисте мистецтво заради мистецтва. Це унікальна річ у собі, яку можна зробити один раз

– Це декадентський експеримент на межі багатьох мистецтв: кіно, хореографії, цирку і балету. Це чисте мистецтво заради мистецтва. Це унікальна річ у собі, яку можна зробити один раз, яку до цього не робив ніхто, і я не знаю, чи є сенс робити такий фільм після.

– Коли «Плем’я» побачить український глядач?

– Фільм вийде в прокат на низці територій. Зокрема, вже підтверджений французький прокат, Японія, Нідерланди, Данія і ще якісь країни з’являться. В Україні реліз запланований на 11 вересня.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG