Доступність посилання

ТОП новини

Прогнозована перемога Порошенка та несподіваний успіх Ляшка


Київ – Перемога Петра Порошенка вже в першому турі та несподівано високий результат Олега Ляшка стали головними результатами президентських виборів. Переможець обіцяє перший візит зробити на Донбас, а також рішуче боротись із озброєними сепаратистами. Фаворити президентських перегонів кажуть, що наполягатимуть на дострокових парламентських виборах. Тож політичний розклад в Україні може докорінно змінитися ще до кінця цього року.

За даними екзит-полів, Петро Порошенко набрав більше половини голосів і став президентом вже у першому турі. Перший візит він планує на Донбас, а антитерористичну операцію зробити ефективнішою і активнішою. За його словами, перші кроки будуть спрямовані на те, щоб «закінчити війну, хаос і безлад, принести мир на українську землю».

Ляшко підкрався непомітно – до Тимошенко й Тягнибока

Юлія Тимошенко, яка посіла друге місце, маючи близько 13 % голосів, визнала перемогу свого опонента.

«Незважаючи на агресію, незважаючи на бажання зірвати ці вибори з боку Кремля – вибори, демократичні й чесні, відбулися», – зазначила вона.

Утім, команда Юлії Тимошенко налаштована взяти реванш на дострокових парламентських виборах. Експерти не виключають такої можливості. Якщо «Батьківщина» зробить правильні висновки з поразки свого лідера на виборах президентських.

Найбільшою несподіванкою виборів стало третє місце, яке посів лідер Радикальної Партії Олег Ляшко – близько 8 %. Завдяки активним та радикальним діям цей політик, якого донедавна багато хто вважав парламентським блазнем, справді здобув імідж радикала і, як зазначають експерти, забрав частину електорату в Юлії Тимошенко та Олега Тягнибока.

«Він своїм невгамовним патріотизмом, перемішаним із популізмом, зумів досягти пристойного для себе результату», – вважає політолог Євген Магда.

Добкін та Симоненко втратили електоральну базу

Низький результат нового лідера регіоналів Михайла Добкіна – близько 2 % та лідера компартії Петра Симоненка – близько 1% пояснюють тим, що в їхніх базових регіонах – у Криму та на Донбасі – виборів не було чи майже не було.

Несподівано мало голосів отримали кандидати-націоналісти: голова партії «Свобода» Олег Тягнибок та демонізвоамний російськими мас-медіа лідер «Правого сектору» Дмитро Ярош набрали кожен близько одного відсотка. Деякі експерти і самі націоналісти вважають, що їхній електорат підтримав ідею про важливість провести вибори в один тур.

Лідери електоральних симпатій кажуть про необхідність якнайскоріше провести дострокові парламентські вибори. Один із очільників виборчого штабу Петра Порошенка депутат Ігор Гринів запевняє, що розпуск чинної Верховної Ради не становитиме проблеми. За його словами, «у цьому парламенті не існує формалізованої коаліції, і цього достатньо, щоб зробити нові вибори».

Більшість політиків, які взяли на президентських виборах два і більше відсотки голосів, мають шанси на чолі партійних списків пройти в наступний парламент. Перевибори Верховної Ради можуть відбутися вже восени.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG