Доступність посилання

ТОП новини

Радикальні сили збільшують представництво в Європарламенті


На виборах до Європарламенту, за даними екзит-полів, успіху досягли крайні праві та ліві партії. Такі політичні сили можуть майже вдвічі збільшити свою присутність у головному представницькому органі Євросоюзу і мати від 120 до 140 депутатів з 751.

Екзит-поли показують, що крайні праві або ліві партії стали першими у Франції, Греції та Данії, а також матимуть вагомі здобутки в Австрії і Великій Британії.

У Франції головним тріумфатором став Національний фронт, який може здобути 24 місця – порівняно з трьома за результатами виборів 2009 року.

Успіхи радикальних політичних сил, які прихильно ставляться до політики Росії на пострадянському просторі, є позитивним сигналом для російського лідера Володимира Путіна.

Водночас найбільшу фракцію все одно матиме Європейська народна партія. Вона, за попередніми підрахунками, здобуде 211 місць у Європарламенті (в попередньому скликанні було 274). Соціалісти зберегли представництво – 193 євродепутати (дотепер було 196). Втратили частину депутатів ліберали – 74 замість 83.

Вибори до Європарламенту відбувалися в 28 країнах з 22 до 25 травня. Явка виборців склала понад 43%.
XS
SM
MD
LG