Доступність посилання

ТОП новини

Україна готова поновити діалог з Росією, як тільки та зупинить агресію – МЗС


Україна готова вести діалог з усіма своїми сусідами, включаючи Росію, але лише після того, як Москва припинить свою агресію проти української держави, заявив заступник міністра закордонних справ України Данило Лубківський.

«Нормалізація відносин з Російською Федерацією неможлива доти, доки Росія не відведе своїх військ від кордону України, доки не буде звільнений Крим, доки Росія не припинить агресивну політику і злочинну риторику, з якою вона ставиться не лише до України, а до усіх сусідніх держав. Саме тоді настане нормалізація наших відносин з Москвою», – зазначив Лубківський.

Наразі ж у своєму ставленні до України Росія порушує фундаментальні принципи міжнародного права, у тому числі статут ООН, наголосив Лубківський. Він назвав неприпустимим те, що Москва фактично веде неоголошену війну проти України, порушуючи її територіальну цілісність, підтримуючи сепаратистські настрої в окремих регіонах держави.

19 травня в Кремлі заявили, що президент Росії Володимир Путін дав команду повернути російські війська, які проводили «навчання» біля кордонів України, у місця постійної дислокації.

За кілька днів генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен заявляв, що деякі російські підрозділи можуть готуватися до відведення від українського кордону. Водночас він констатував, що більшість раніше розгорнутих російських сил залишаються поблизу кордону з Україною.

Натомість секретар РНБО України Андрій Парубій стверджував, що Росія не відвела своїх військ від українського кордону.
XS
SM
MD
LG