Доступність посилання

ТОП новини

Редактор «Еха Москви» під слідством за підозрою в шахрайстві


Олексій Венедиктов
Олексій Венедиктов

Клер Біґ

Російський журналіст Олексій Венедиктов, редактор опозиційної радіостанції «Ехо Москви» перебуває під слідством за підозрою у привласненні майна під час багатомільйонної медіа-угоди.

Московська поліція оголосила, що вона розгляне контракт 2011 року, за яким «Сбербанк» інвестував 20 мільйонів доларів у створення нового веб-порталу під назвою PublicPost.

Підприємство, яке вже припинило своє існування, було створене за участі трьох партнерів: Венедиктова, «Сбербанка» і державного інформаційного агентства «Интерфакс».

За словами Олега Мітволя, лідера «Альянсу «зелених» – Народної партії» і людини, яка ініціювала розслідування на початку цього року, гроші були сплачені фірмі, власником якої був Венедиктов.

Мітволь, акціонер «Сбербанка», стверджує, що операція була тіньовою і завдала фінансового збитку банку. Він також звинувачує журналіста у привласненні близько половини суми виданої «Сбербанком».

«Я хотів би наголосити на ефективності, з якою він розтринькав близько 10 мільйонів доларів на банкети та надмірні зарплати для своїх співробітників», – заявив Мітволь газеті «Известия» 27 травня. «Я думаю, що кримінальна справа незабаром буде відкрита», – додав він.

Олександр Сидякин, який очолює фракцію правлячої партії «Єдина Росія» в парламенті, підтримав початкові заклики Мітволя розпочати розслідування.

Він сказав, що офіційно попросив прокурорів провести розслідування угоди між «Сбербанком» і фірмою Венедиктова.

Звинувачення в нечесній грі

PublicPost, який публікував власні репортажі та повідомлення від користувачів, різко закрили в липні 2013 року.

У той час, його редактор Наталія Конрадова написала на своїй сторінці у Фейсбук, що закриття сайту – це політично мотивована помста за статтю, розміщену там. Вона не уточнила, яку саме статтю.

Але Венедиктов і «Сбербанк» продовжували мовчати і не відповідали на звинувачення щодо фінансів PublicPost. У Твіттері Венедиктов написав коротке, лаконічне повідомлення 27 травня: «Лідер зелених на щось сподівається. Ха-ха-ха».

Деякі з прихильників журналіста виступили на його захист і заявили про нечесну гру.

Провідний активіст із захисту прав людини Лев Пономарьов, зі свого боку, засуджує розслідування, в якому вбачає придушення Кремлем незалежних ЗМІ.
Нахабне і підле переслідування надзвичайно популярної радіостанції «Ехо Москви почалося
Лев Пономарьов

«Нахабне і підле переслідування надзвичайно популярної радіостанції «Ехо Москви вже почалося», – написав він ще в лютому, коли Мітволь вперше попросив про кримінальне розслідування. «Я закликаю всіх тих, хто цінує свободу слова та людську гідність, відкрито висловлювати солідарність «Ехові Москви», – наголосив Пономарьов.

Існують припущення, що Мітволь може зводити особисті рахунки з Венедиктовим і його радіо.

Звинувачення в шахрайстві проти Венедиктова з’явилися через два дні після того, як «Ехо Москви» опублікувало детальну статтю із, за його твердженням, доказами серйозного плагіату в докторській дисертації законодавця.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG